12.2.2010

Community Center Aussersihl in Zurich

Una combinación de difíciles circunstancias marcaron el punto de partida para este proyecto: la dramática polarización de los partidos políticos a favor y en contra de las infraestructuras socioculturales, un edificio que amenazaba con salirse del control público debido a una destilería de alcohol y al ambiente de drogas y, al mismo tiempo, el hecho de haber sido un área protegida y uno de los pocos espacios verdes disponibles en esa parte de la ciudad. La transformación de la forma y la expresión arquitectónica provocaron un exitoso golpe psicológicamente liberador para amigos y enemigos del primer proyecto. Una estructura básica ahora ofrece espacio para diversas actividades. El edificio se mezcla con el parque por su forma y su color. La piel externa de ladrillos parece británica y conservadora, mientras que los interiores son de colores brillantes. El plano de césped de la planta baja conecta el exterior con el interior y contrasta con la escalera de color naranja. El amarillo y el verde claro en el primer y segundo piso varían los colores y se relacionan con el parque en función de las estaciones. A partir de la imagen de la corteza de los árboles, la fachada es perforada y tatuada. Una piel que crea profundidad y se relaciona con el medio ambiente.

A combination of several difficult circumstances formed the starting point for this project: the dramatic polarisation of the political parties for and against sociocultural infrastructures, a building site that threatened to slip out of public control due to an open alcohol and drug scene but that was, at the same time, one of the few green spaces in this part of the city and, in addition, is a protected area.

As a response we formulated a strategic thesis for the competition: 1. Not the building alone but the entire park forms the district centre! This had the consequence that the building behaves like a guest, adding an extra programme to the park. 2: All the trees are to be preserved! The building makes do with residual spaces between the root protection areas around the existing trees. 3. Minimal footprint! To use up as little as possible of the valuable park area, the building develops upwards.
These considerations led to the stacking of the programme and to the development of a vertical prototype based on a polygonal floor plan. A camouflaging skin of standard glass and reflective glass will envelope the building and mingle with the trees – the paradox of the invisible tower.

In parliament the architectural project degenerated into an ersatz battlefield where a struggle between widely divergent political positions was fought. Finally, in a typically Swiss compromise, the budget was practically halved from 5.4 to 3.0 million Swiss Francs. The commission then was to discover what and how much could be built with the new budget. While preserving the principles formulated in the competition project, thanks to a forward-looking strategy the economic cutbacks could be transformed into a starting point for a new project. To retain sufficient critical programmatic mass in terms of urban planning, we decided to create as much floor area as possible. Although the budget was reduced by 45% the amount of usable floor area was reduced by only 25%, which meant radically cutting building costs: strategic minimalism! Consequently, all requirements and wishes were subordinated to this goal. Technical standards and all other accustomed levels of comfort were questioned and – together with the materials used for all the building elements – simplified.

También te puede interesar
Radu Sunac - Grand Milestone "Centro de Arte Moderno"

The transformation of the form and the architectural expression ultimately struck a successful, psychologically liberating blow for both friends and foes of the first project. A basic structure, enhanced at specific points, now offers space for diverse activities. The building still blends in the park by both its form and colour. Lime sand brick is the cheapest material to build curved walls. With the radical use of colour we «killed» the somewhat out-of-date material so that only colour and form remains. The outer skin appears conservative with a «british racing green» whereas the interiors shine in bright colours. The grass-green of the ground floor connects the outside with the inside and contrasts the orange staircase. Yellow and light green in the first and second floor vary the theme of botanical colours and correlate with the park depending on the seasons. Starting from the image of tree bark the façade is perforated and tattooed. A skin is generated which exceeds the image of a «Lochfassade», creates depths and relates to the environment.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas