6.1.2011

Tellus Nursery School in Stockholm, Sweden

En el límite entre un ex desarrollo urbano-industrial y un pequeño bosque donde actualmente se están construyendo nuevas viviendas, el jardín de infantes media entre esos diferentes contextos y escalas. Un patio semi-cerrado constituye el primer espacio exterior donde se encuentran los padres y los niños. La disposición orgánica alienta el movimiento con espacios continuos y habitaciones que alternativamente se convierten en exteriores e interiores. Las ventanas, colocadas libremente a diferentes alturas, permiten tanto la entrada de luz como las vistas entre el interior, el patio de juegos y la colina boscosa, adaptándose a la escala de los niños.

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales.

A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

También te puede interesar
Escuela de secundaria y edificaciones auxiliares del complejo escolar BANGRE VEENEM | Finalista Premios FAD 2020

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas