3.10.2011

Dual Sports Hall, Borex-Crassier, Switzerland

La ampliación del actual pabellón de deportes de Borex-Crassier, Suiza, es el resultado de un concurso. La propuesta refuerza la frontera occidental del edificio con el campo y aprovecha el quiebre del terreno con el fin de reducir el impacto del volumen en el sitio. El nuevo volumen tiene continuidad con el edificio existente y se propone una única entrada para los tres pabellones deportivos.

The expansion of the existing sports hall is the result of a competition and left little margin of freedom because of a limited perimeter. Due to its position, the new extension reinforces the western boundary with the countryside and takes advantage of the break in terrain in order to reduce the impact of volume on the site. The quest for continuity with the existing building dictates the rules in terms of extension volume. The “fusional” approach adopted towards the existing structure allows to define a single entrance for the three sports halls.

The lookout on the surrounding countryside through a large opening reinforces the notion of lower level.

Showcasing the view, accentuated by the absence of vertical uprights over a length of thirty-two meters, is made possible thanks to a multi-trellis wooden beam six meters high and prefabricated in solid pine wood. The static system of the building derives from the intertwining of these multi-trellis beams. Their composition in three layers of wood of different thickness – a vertical layer flush with the interior cladding to guarantee the beam’s structural resistance, and two diagonal ones – reinforces the effect of transparency.

The interior space of these halls is defined on three of its sides by this play of wooden beams and affords a particular atmosphere further enhanced by the play of light which brings the beam’s cane texture to life. These effects are accentuated by the exterior covering, in translucent glass, and the interstitial space, one meter thick, which regulates the inside temperature and the intake of outside air through mechanically controlled louvers.

También te puede interesar
Estudio de Yoga "Tru3"

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas