11.12.2007

The house of the Maiquez family

It’s a permanent lodging, sitting in a town of the Pacheco district, which is designed for a regular family composed by a married couple of professionals and their two young daughters.

Lying on the south, the building runs longitudinal to the premises, extending the northeast side to the maximum degree, so as to expose the main rooms of the house to the morning sunlight. A single, suspended prismatic structure encloses the private area over a ground floor which is more attached to the surface, having a freer composition and tall walls that are founded on the ground. Both levels are longitudinally disposed, grouping the service areas to the south, and integrating the social areas to the park, forming a single space which is enclosed by the green fence that separates it from the street.

At the ends of this box, two important cantilevers form the structure of the superior level, where two large, inverted beams compose the spandrel of the bedrooms, and cover the intermediate spaces of the access porch and dining room gallery. The masonry was built from a block of compressed white cement, displayed with concave horizontal joints and flush vertical joints, so as to emphasize each horizontal line. In the case of the bedroom areas, the enclosing masonry was placed between slabs, forming external panels, where the openings function as spans between walls.

También te puede interesar
Casa del Bosque

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas