27.4.2010

Stealth: New Maribor Museum, Slovenia

David Tajchman recibió una mención honorífica por su diseño para el Museo de Maribor en Eslovenia. La envolvente externa utiliza un patrón que se sugiere el tradicional encaje esloveno. La superficie perforada funciona como un brise-soleil que filtra la luz natural en los espacios de exposición. En los pisos se utiliza el mismo patrón pero en este caso con relieve, creando superficies no resbaladizas, sobre todo en las cubiertas accesibles. El material perforado se utiliza también en los techos para ocultar los elementos técnicos como el aire acondicionado y la ventilación.

A strategic situation for arts
Maribor is well located, at the crosspoint of Alps, Adriatic and Balkans. Venice, Vienna, Graz or Budapest are all at a close distance by car or by train from Maribor, which means that the New Maribor Art Gallery will be part of an Eastern network of Art cities. Being the second largest city of Slovenia, Maribor will be with the new Museum-Gallery institution more attractive. And with the 2012 European Capital label, the short distance from other big museum cities, visitors and tourists will probably stop by Maribor.

360° interesting views
Located along the Drava river, popular way for walks, recreation, relaxation, fun and social events, the site location offers a varied panopticon of sights. On East side, the old city and its judgement tower landmark the museum location. The Museum building seeks to be a smooth transition between the old city and the modern developments located on the west side of the project. From North to South, and all around the city, the slopes and mountains are part of the unique panoramic perception of Maribor.

Gathering architecture, landscape and urbanism
Located along the Drava river, popular way for walks, recreation, relaxation, fun and social events, the site location offers a varied panopticon of sights. On East side, the old city and its judgement tower landmark the museum location. The Museum building seeks to be a smooth transition between the old city and the modern developments located on the west side of the project. From North to South, and all around the city, the slopes and mountains are part of the unique panoramic perception of Maribor.

También te puede interesar
Museo Boijmans van Beuningen

Site permeability
The project frees the inclined ground level, connecting the Drava bank with the upper side of the neighbourhood. People pass through the covered groundfloor, an open public space for outdoor protected activities of the UGM. In this way, the project aims to encourage visual connections between the old and the modern city. Like a Drava bank extension, the ground continues under the museum offering various programmatic-events emerging like ground distortions.

Autonomous program elements
The New Museum Gallery gathers various program elements with different scheduled activities and hours of opening. Every elements of program has its own external access. The groundfloor and second floor are freely accessible from outside, permitting direct independant access and different scheduled openings.
Part of the urban potential exploitation, the groundfloor elements contribute to animate this part of the Drava bank, while the second floor located activities contribute to attract people on the roof-belvedere like, offering views on Maribor’s fifth facade.

Staircase organisation
The inclined condition of the Museum site has driven the project implementation and organisation. Elevating the museum galleries at level one offers a covered public space on ground floor, and allows a ramp connection from the upper side to the roof of the project. The museum is thus accessible from the river and the elevated back side of the site. Learning from Maribor urban organistion along the Drava, the project operates by gradually going up or down volumetrically. A staircase crossing and supporting the entire museum complex is the key point of the proposal, working as a daily city room.

También te puede interesar
Renovación Museo del Holocausto

Fifth facade
What makes Maribor’specificity is its roofscape.And because of the hilly character of its surroundings, the roofs participate to the general perception of the city, as well as the buildings vertical walls.
The project is directly inspired by this perception, showing a fragmented carapace on roofs, facades and ceilings of external covered spaces. Like a stealth, the project is inserted in the city in direct visual and morphologic relation with its context.

Slovenian lacework tradition
The external enveloppe uses a pattern shown in various treatments. Perforated, it works as a brise-soleil and filters natural light for exhibitions spaces. On grounds the same pattern is used but in relief, making surfaces non-slippery, especially on the walkable roof. The perforated material is also used in ceilings to hide artificial lightings and technical elements like air-conditionning and ventilation systems. The pixelated pattern is also used for signage in the entire museum.

Museographic dispositif
The external enveloppe uses a pattern shown in various treatments. Perforated, it works as a brise-soleil and filters natural light for exhibitions spaces. On grounds the same pattern is used but in relief, making surfaces non-slippery, especially on the walkable roof. The perforated material is also used in ceilings to hide artificial lightings and technical elements like air-conditionning and ventilation systems. The pixelated pattern is also used for signage in the entire museum.

Sustainability
The external enveloppe uses a pattern shown in various treatments. Perforated, it works as a brise-soleil and filters natural light for exhibitions spaces. On grounds the same pattern is used but in relief, making surfaces non-slippery, especially on the walkable roof. The perforated material is also used in ceilings to hide artificial lightings and technical elements like air-conditionning and ventilation systems. The pixelated pattern is also used for signage in the entire museum.

También te puede interesar
Museo de Arte Shuyang, la ciudad natal de la caligrafía tradicional china

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas