28.6.2012

Reykjavik House, vivienda unifamiliar en Islandia

El proyecto de la casa debía encajar dentro de los límites del plan maestro local para la parcela elegida. En consecuencia, las dimensiones exteriores máximas del edificio, incluyendo terrazas y techos, son 15,5 m x 17 m. La casa responde a las necesidades de los futuros habitantes, tanto en las formas como en su organización visual y espacial. La forma es minimalista, simple y blanca, con amplias superficies vidriadas. Las impresionantes vistas al paisaje que  rodea la casa se acentúan a través de los paños acristalados, mientras las otras dos paredes, ciegas casi en su totalidad, permiten a los habitantes tener privacidad. La idea principal del proyecto es el muro terraza que fue 'sacado de la casa y doblado' de manera que parece haber salido del paisaje. Los cristales en ambos lados de la casa son corredizos, por lo que durante la temporada más cálida se pueden plegar, integrando la terraza como una continuación de la zona de estar de la casa. Esta manipulación de la forma desdibuja la frontera entre la casa y sus alrededores. Mientras que el exterior es blanco, el interior tiene su acento en la madera de abedul. La planta divide la casa en 4 zonas principales: área del garaje, dormitorio, área infantil y estar.

The project of the house should fit within the border lines of the local master plan which was established for the chosen plot. Consequently the exterior building dimensions including terraces and roofing are 15,5m x 17m which is the maximum area that can be achieved in the plot. The house answers to the needs of future inhabitants, both in the visual and space organizational ways. The form is minimalistic, plain white, with wide glazings. The house respects surrounding landscape – sides directed to the stunning views that are fully glazed and other 2 walls are almost fully covered, which allows the inhabitants to hide from neighbors and have privacy.

The main idea of the project is terrace wall which was pulled from the house and bended in a way that it looks like it came out from the landscape. The glazings on the both sides of the house are sliding, so during the warmer season they can be folded, so the terrace makes the continuation of the area of the house. This manipulation of the shape of the house blur the border between the house and the surrounding area. While the exterior is plain white, the interior has an accents of birch wood. The plan divides the house into 4 main zones – garage area, master bedroom area, children area and living area.

Garage Area
In this zone there is a lot of space for a car, technical room and toilet. The garage doors are made out of the same material as the exterior walls.

Master Bedroom Area
Master bedroom has got a double bed, big wardrobe and long cabinet. The bathroom is set behind glass wall and is equipped with a bath, shower, handbasin and toilet hidden behind wardrobe so it is not visible from the bedroom. You can enjoy amazing view from outside while relaxing in a bath. One additional window in the bedroom gives more light and furthermore makes very nice visual connection with the landscape – while standing in the living room you can see the the exterior behind glazed bedroom doors.

También te puede interesar
Villas flotantes inspiradas en las islas tropicales

Children Area
In this zone there are 4 single bedrooms (equipped with single beds, small wardrobe and a desk in each room), bathroom (with a shower, washbasin and a toilet) and utility area (with washing machine and other cleaning devices) and some additional wardrobes.

Living Area
In this zone there is a living area with sofa and a sliding cabinet with TV. There is also a kitchen with a 85 cm height desk on one wall and full-height cabinet on the other side. Next to the kitchen desk there is a dining table for 8 people. Answering to the need of hosting up to 20 people there is an option to open the table and make it bigger or even slide the wall dividing dining and living areas so the table can be unfolded to fit everybody. The living area is full of natural light thanks to the glazing in the walls and additional, two huge skylights that makes the impression that it is set in the landscape, not inside the house.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas