16.1.2012

Private House in Barcelos, Portugal

La parcela tiene una superficie de 3.300 m2, parte de la cual se encuentra en un área verde protegida. La casa, con una superficie total de 300 m2, se ha diseñado articulando la alineación existente con la nueva calle de acceso vehicular y peatonal propuesta. Dado el contexto, nuestro objetivo era otorgarle a los espacios de estar las visuales más interesantes, y ubicar las habitaciones al sur para aprovechar la calidad de la exposición solar, darles intimidad y relacionarlas con la topografía existente. En este lado del edificio el nivel del suelo existente es mayor, lo que permite la conexión y la continuidad entre el interior y el exterior, distribuyendo las áreas sociales a nivel del suelo y las privadas en el nivel superior.

The plot has an area of 3300 sqm, part of which located in a green protection area. The house has 300 sqm of total area, and a gross building area of 290 sqm.
The house footprint is designed based on the articulation between the existing alignments and the new proposed access road, which enables both car and foot access. Given the context, our objective was to turn the living spaces to east, considering this is where the most interesting visual points are, and to make rooms face south due to the quality of sun exposure, privacy and relationship with the existing topography.
On this side of the building the existing ground level is higher, enabling a connection and continuity between interior and exterior.
On the overall, we can say that the social areas are at ground level, and the private areas on the upper level.

Construction started November 2008, and was finished in 2011. The project was executed by Braga based company Engiaço, that specializes on light steel frame system construction.

Due to the steep topography of the site, the house has two storeys on the eastern side, and just one on the western side. This means that on the western side there is a relevant part of the structure buried. This is achieved structurally by the use of a load bearing concrete frame, enabling the creation of the undergroud parking space. The access entry slot is also framed by two concrete walls, that enable the transition between the entry level on the site and the actual first floor level.

También te puede interesar
Morrison

On top of this concrete structure sits a light steel frame system, completed with an exterior insulation finishing system. The interiors are mainly built with the use of dry-lining systems, and solid woods and/or lacquered woods, for flooring and fitted furniture.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas