14.6.2011

Palácio de Justiça de Gouveia, Portugal

Gouveia, puerta de entrada a la Serra da Estrela, tiene un nuevo Palacio de Justicia. Las tierras retiradas para la construcción se dispusieron entre los jardines públicos, al final de la Rampa do Monte do Calvário, en el lugar que anteriormente ocupaba otro edificio. El proyecto aprovecha la demolición del edificio que ocupaba la totalidad de la parcela, para diseñar una nueva plaza, con la escala y la dignidad necesaria para recibir el nuevo edificio.

Gouveia, door for entry to the Serra da Estrela, is going to be served by new Law Courts.
The land set aside for construction is located between the public gardens, at the end of the Rampa do Monte do Calvário, replacing an existing building.
The project takes advantage of the demolition of the existing building, which occupied the whole of the plot, to design a new Plaza, with a scale and dignity to receive the Law Courts.
In dialogue with the granite walls that define its surroundings, the Plaza takes on the form of a bottling of stone, upon which the Law Courts rest.
The building, set on four pillars, ensures transparency and connection between the two gardens that delimit it to the north and the south.
The dignity and symbolism that a building like the Law Courts should always have is achieved at the cost of the monolithic and singular character that the volume of white concrete acquires, above all in the expression of its compact elevations, with empty spaces deeply «excavated», as if suspended over the Plaza.
A staircase of generous proportions opening onto a patio honours access to the Court floor.
The lobby/foyer crosses longitudinally the entirety of the building, communicating directly with the garden to the north, establishing a relationship of closeness with the tops of the existing trees through a horizontal empty space.
In the volume, the courtroom stands out, with a set of vertical skylights that subtly light the whole space.
The registrars services, which operate independently, are installed in the filled part of the building, open to an interior patio which communicates directly with the north garden.
The project foresees a public car park, hidden under the plaza, with access from the adjacent streets.

También te puede interesar
Medioteca/Tecnoteca Municipal San Francisco

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas