28.10.2011

Nursery in Sarreguemines, France

El edificio está diseñado como una célula del cuerpo, la guardería se colocó en el centro de distribución como el núcleo, los jardines lo rodean como el citoplasma, y una pared lo circunscribe y encierra como la membrana. El patio de juegos al aire libre se genera a través de una pared curvilínea continua. La entrada “vaginal'' se caracteriza por la bóveda de hormigón como continuación de la pared periférica. Flotante dentro de su membrana, la guardería acoge a los visitantes en un espacio circular ubicado en el centro del edificio e iluminado por un patio cubierto. Todas las salas de los niños irradian desde esta sala central. Este concepto de espacio de transición y de pasarela centrípeta evita todo efecto de pasillo. Las líneas curvas de las paredes y los techos subrayan el concepto orgánico y uterino que proporciona seguridad y confort dentro del edificio, tanto para los niños como para los padres.

La Bulle Enchantée
A body cell and uterin concept
The project is designed as a body cell, placing the nursery at the center of the layout as the nucleus, surrounding gardens as the cytoplasm, and a circumscribing enclosing wall as the membrane.
A large outdoor playground is generated through a continuous curvilinear wall that shapes out the boundaries of the facility. The ‘‘vaginal’’ entrance is characterized by a concrete vault which is a continuation of the peripheral wall. Floating within its membrane, the nursery welcomes visitors into a round space at the center of the building, enlightened by a covered patio. All the children units radiate outwards from this central room. This concept of transitional space and centripetal walkway avoids all effect of corridor and all effect of start or end of movement. Thus, the playrooms spread out like a hand-held fan ideally oriented to the south where each one leads to its own playground. The curved lines of walls and ceilings underline the organic and uterin concept which provides safety and comfort within the building for children as for parents.

Double scaling
The ceiling height in the surrounding playrooms is 2,10 meters-high to create a comfortable environment for the babies and children. Thus, to give a stronger spotlight on this idea, we combined it with a variation of ceilings heights up to 4,20 meters, creating a large range of spaces and volumes. Thanks to this contrast effect, the units with low ceilings are perceived as protective recesses. The circulation space and the children units are lighted up by zenithal openings, creating the contrast between spaces with low ceiling that are moderately lightened and spaces that generously receive the day light. The transition between different ceiling heights is smoothly done by the curves, generating a various reflection of light on the ceilings.

Buildings fragmentation
Considering the childrens perception of the building, we decided to turn it into a raw of variously dimensioned boxes coming out a bush of bamboos and capturing the day light. This idea does not only consist in an aesthetical function: thanks to its shade, the bamboo coat protects the frontages of the building from over heating while the hat shaped boxes regulate the energy intake depending on seasons.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas