16.10.2012

Maisons de l’enfance de Boulay and Piblange, France

Nuestro cliente, “La communauté de communes du Pays Boulageois”, convocó en enero de 2010 a un concurso de arquitectura con el fin de construir simultáneamente dos instalaciones para el cuidado de los niños: uno de ellos de 1.000 m2 en Boulay y el otro de 350 m2.a quince kilómetros, en Piblange.

Concepto
Las guarderías estaban destinadas a bebés, lo que condiciona el comportamiento y la sensibilidad de los padres y del personal. En nuestra opinión, la fragilidad de los bebés y la necesidad de protección y cuidado debían ser tomadas en consideración e integrarse a la arquitectura. Por eso hemos optado por desarrollar un concepto de útero, lo que sólo fue posible gracias a sus entorno urbano sin restricciones.

Funcionalidad
La entrada se situó detrás de la calle y alejada del tráfico con el fin de fortalecer la percepción de los visitantes de sentirse seguros al entrar al edificio. También quisimos evitar los callejones sin salida para la circulación de los vehículos, por lo que el acceso se da a través de un carril de una vía que limita las maniobras de estacionamiento y disminuye los riesgos de accidentes de peatones, niños o sillas de paseo. Por otra parte, el área de descenso está al lado de la acera, de modo que los padres nunca tienen que cruzar la calle con sus niños en brazos.
El interior del edificio se organiza en torno a un gran espacio central circular protegido. Los espacios para los niños convergen y gravitan en torno a este centro. En el centro del edificio, como una tienda de circo, el techo con su estructura de madera termina en un techo abovedado de policarbonato de 3 metros de ancho que garantiza la entrada de luz natural.
Por un tema de seguridad, en el diseño interior se eliminaron todos los ángulos rectos para lograr paredes suavemente curvadas. Los bordes también están redondeados.
La orientación también se ha tenido en cuenta durante el proceso de diseño de los edificios. Todos los espacios técnicos y administrativos se han distribuido en el lado norte del edificio, mientras que en el lado sur se ubican los espacios infantiles y los exteriores. Con el fin de ofrecer a los niños un parque protegido del sol y la lluvia, y para que pueda ser utilizado independientemente de las condiciones meteorológicas, el techo del edificio se extiende para cubrir estos espacios.
Otro resultado de la organización centrípeta es que, gracias a ella, se redujeron los pasillos en ambos edificios. Cada uno de los espacio para los niños se vincula directamente con la zona central. Además del efecto estético y del beneficio ergonómico, la ganancia real está en el ahorro de espacio. Gracias a este sistema, hemos ahorrado alrededor de 100 m2 con una proporción de pasillos de tan solo un 11%. Esto nos permitió diseñar ambos edificios respetando las regulaciones BBC (Low Energy edificio de uso) sin sobrepasar el presupuesto del cliente.

Espacios exteriores
En cuanto a la guardería en Boulay, la orientación sur y la pendiente natural del sitio nos sugirió crear plataformas con un efecto de cascada que se integra con el entorno. Cada plataforma corresponde a una función como ser: jardines, parques infantiles, jardines educativos, etc. La forma centrífuga de la instalación refleja la situación del sitio que está literalmente rodeado por otros centros educativos. Nuestro edificio no tiene una fachada principal ni una posterior, ya que al ser un círculo tiene un solo borde, una sola fachada estéticamente homogénea.
En cuanto a la guardería en Piblange, hemos optado por construirla en la parte plana del sitio, que se encuentra del lado de la calle, por lo que el edificio está orientado al sur.

Materiales de construcción
A pesar de sus formas atípicas, los edificios se han diseñado para ser construidos utilizando métodos y materiales de construcción tradicionales. Las fachadas son de ladrillo aislante de arcilla, cubiertas por 20 cm de espesor de aislamiento de lana mineral. La superficie exterior tiene un revestimiento clásico pintado según un determinado patrón. La superficie interna está recubierta con yeso. La carga de los muros interiores de hormigón armado sostiene el techo de vigas de madera laminada curvada.
Las paredes divisorias interiores son de placas de yeso. Los cielorrasos de placas de yeso perforadas mejoran el confort acústico general.
El proyecto incluye un sistema de calefacción por suelo radiante, cubierto por linóleo. Las pinturas utilizadas en el interior son ecológicas y están libres de disolventes. Con el fin de alcanzar la eficiencia energética BBC, las puertas y las ventanas son de madera.

 

Original Text in English

Our client, “La communauté de communes du Pays Boulageois” launched an architectural competition in January 2010 in order to build simultaneously two childcare facilities: one of them in Boulay, for a gross floor area of 1000 m2 and the other one, fifteen kilometers further, in Piblange for a gross floor area of 350 m2.
Despite the size difference between the two buildings, they both benefit from an open parcel and an urban context that imposes very few planning restrictions. We have thus chosen to explore this great contextual freedom and we have been therefore able to design these buildings by focusing on optimal functionality, safety and comfort, regardless of their size.

Concept
Childcare facilities and nurseries are not intended for children but babies…, which conditions the behavior and the sensitivity of the parents and the staff. In our opinion, the infants’ fragility and need of protection and care should be taken into consideration and so integrated in the architecture. That is why we have chosen to develop a uterine concept, which has only been possible thanks to the unrestricted urban setting.

Functionality
The entrance is set back from the street and so from the traffic. In order to strenghten the visitors perception of feeling safe, it “submerges” into the building. We also have wanted to avoid dead-ends for the vehicle circulation, so the access is through a one-way lane that limits the parking maneuver and decreases the risks of accidents involving pedestrians, children or strollers. Moreover, the drop-off area is next to the sidewalk, so that the parents should never have to cross the street with children in their arms.
We have organized the interior of the building around a highly protected circular central space. Children’s spaces gravitate and converge around this centre. Crossed views between each part of the building, are centrifugal and centripetal. The surveillance and the security are thus at the maximum level. At the very center of the building, the circus tent-like wooden structure ends with a 3 meters wide vaulted ceiling made of polycarbonate, which ensures that the daylight may be provided during the entire day.
For the purpose of safety, the interior fittings have been designed in order to make all the right angles disappear and to offer smoothly curved walls. The sharp edges are also rounded off. The building is so characterized by this feature that even the external walls “undulate” around the internal spaces.
Cardinal points are also taken into account during the design process of the buildings. As you can see on the axonometric views, we have indeed put together all technical and administrative spaces on the north side of the building, while saving the south side for children’s spaces. And the exterior spaces are, of course, south-facing. In order to provide children with a playground protected from sun or rain, which they can use regardless of weather conditions, the roof of building extends to cover these spaces.
Another result of the centripetal organization is that, thanks to it, we do not need anymore hallways in these two buildings. Every children space is directly linked to central area. In addition to its aesthetic effect and ergonomic benefit, the real gain is related to space-saving. Thanks to this system, we have been able to save about 100 square meters, which gives a hallway ratio of 11 %. This benefit allowed us to design two buildings that respect BBC (Low Energy-Use Building) regulations without overrunning the provisional budget of our client.

Exterior Spaces
Regarding the child-care facility in Boulay, it was the south-facing orientation and the natural incline of the site that gave us the idea of creating platforms with a cascade effect for a smooth integration with the environment. Each platform corresponds a function like gardens, playgrounds, educational gardens, etc… The centrifugal shape of the facility reflects the situation of the site, which is literally surrounded by other educational facilities. Our building have neither a “main façade” nor a “back façade”, but as a circle that has only one edge, it has only one aesthetically homogenous façade, which can be seen from all around.
Regarding the micro-nursery in Piblange, we have chosen to build on the flat part of the site, which is on the street side, so that the building would be south facing. Moreover, as the facility is at the entrance of the city, it plays a key role thanks to its dominant position and it requires particular attention for the façades’ design, like the child-care facility in Boulay.

Construction Materials
Despite their atypical shapes, the both building have been designed to being built using traditional construction methods and materials. The facades are made of insulating clay bricks, covered by 20 cm thick re-enforced mineral wool external insulation. The external surface is covered with a classic coating and then painted according a pattern that we have determined. The internal surface is coated with plaster.
The load bearing internal walls are made of reinforced concrete and they support the roof with glue laminated wooden beams that are curved shaped but mass-produced in order to decrease the manufacturing cost. A single layer damp-proof membrane covers the roof.
The internal partition walls are made of double plasterboards, which are curved or straight. Perforated plasterboards cover the ceilings, improving overall acoustic comfort.
The project also includes an under-floor heating system, covered by linoleum. Internal ecological paints are solvent-free. In order to reach BBC (Low Energy-Use Building) energy performances, the doors and windows are made of wood.

Technical Features and Energy Saving Technologies
We propose natural gas-based heat production for the childcare facility in Boulay and a heat pump for the nursery in Piblange. HQE and BBC standards in France (HQE : High Environmental Quality ; BBC : Low Energy-Use Building) also require a high efficiency heat recovery ventilation system, which we have incorporated into the design and the estimation of the building’s cost from the outset of the project, as well as many other energy saving systems.
We are aware that the calculations are pointless unless we actually deploy these systems, especially for the air-tightness of the building. That is why we have included to the construction process two blower door tests: the first one when the enclosure is completed, and the second one when the building is delivered to the client.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas