2.9.2011

London Aquatics Centre

El concepto arquitectónico del Centro Acuático de Londres se inspira en la geometría fluida del agua en movimiento, creando espacios y un entorno que reflejan los paisajes de la ribera del Parque Olímpico. El techo ondulado emerge de la tierra como una ola - adjuntando las piscinas del Centro con un gesto unificador de fluidez, al tiempo que describe el volumen de las piscinas de natación y de buceo. El Centro Acuático se ha diseñado con una flexibilidad tal que pueda dar cabida tanto a 17.500 espectadores en el formato 'Juegos Olímpicos'  para los Juegos de Londres 2012, como a 2.000 espectadores para su uso en modo 'Legacy' después de los Juegos.

Design Concept
The architectural concept of the London Aquatic Centre is inspired by the fluid geometries of water in motion, creating spaces and a surrounding environment that reflect the riverside landscapes of the Olympic Park. An undulating roof sweeps up from the ground as a wave – enclosing the pools of the Centre with a unifying gesture of fluidity, while also describing the volume of the swimming and diving pools.
The Aquatics Centre is designed with an inherent flexibility to accommodate 17,500 spectators for the London 2012 Games in ‘Olympic’ mode while also providing the optimum spectator capacity of 2000 for use in ‘Legacy’ mode after the Games.

Site Context
The Aquatics Centre is within the Olympic Park Masterplan. Positioned on the south eastern edge of the Olympic Park with direct proximity to Stratford, a new pedestrian access to the Olympic Park via the east-west bridge (called the Stratford City Bridge) passes directly over the Centre as a primary gateway to the Park. Several smaller pedestrian bridges will also connect the site to the Olympic Park over the existing canal.
The Aquatic Centre addresses the main public spaces implicit within the Olympic Park and Stratford City planning strategies: the east-west connection of the Stratford City Bridge and the continuation of the Olympic Park along the canal.

Layout
The Aquatics Centre is planned on an orthogonal axis that is perpendicular to the Stratford City Bridge. All three pools are aligned on this axis. The training pool is located under the bridge with the competition and diving pools located within the large pool hall enclosed by the roof. The overall strategy is to frame the base of the pool hall as a podium connected to the Stratford City Bridge

This podium element contains of a variety of differentiated and cellular programmes within a single architectural volume which is seen to be completely assimilated with the bridge. The podium emerges from the bridge to cascade around the pool hall to the lower level of the canal.

The pool hall is expressed above the podium by a large roof which arches along the same axis as the pools. Its form is generated by the sightlines of the 17,500 spectators in its Olympic mode. Double-curvature geometry has been used to generate a parabolic arch structure that creates the unique characteristics of the roof.  The roof undulates to differentiate between the volumes of competition pool and the diving pool. Projecting beyond the pool hall envelope, the roof extends to the external areas and to the main entrance on the bridge that will be the primary access in Legacy mode. Structurally, the roof is grounded at 3 primary positions with the opening between the roof and podium used for the additional spectator seating in Olympic mode, then in-filled with a glass façade in Legacy mode.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas