15.7.2011

Living space in Tübingen

Este sitio de 365 metros cuadrados se encuentra en una ladera orientada al sur con vistas a la ciudad y al castillo de Tübingen, Alemania. El cliente encargó el diseño de una vivienda pasivamente climatizada, para dos adultos y cuatro niños. El uso de la tecnología de eficiencia energética, la aplicación de materiales naturales y el prudente uso de los recursos disponibles, hicieron de ésta una construcción sostenible. Los condicionantes dados por el tamaño reducido del sitio y por la separación con los vecinos exigida por el reglamento de edificabilidad, llevaron a la construcción a crecer hacia arriba en forma de torre para poder albergar el espacio vital necesario para toda la familia. A través del envolvente y compacto volumen proyectado, la casa hace referencia a los grises edificios circundantes de 1920, de una manera contemporánea. Su tejado a cuatro aguas, cuya forma se multiplica en los pliegues del volumen de la casa, surge, por una parte, del deseo de crear el máximo volumen espacial con la mínima separación y con un ángulo de 70° que respete las regulaciones, y por otra parte, contempla el pedido de los vecinos de mantener sin obstáculos las vistas al Castillo de Tübingen.

Site and commission
This 365 square-metre site is located in Tübingen; on a south-facing slope with a view over the city and of Tübingen castle. The 1960’s development plan stipulates a specific position for the house on the site as well as “insertion into the surroundings” according to §34 of the Federal Building Code.
The client commissioned the design of a family home that would provide passively heated living space for two adults and four children. Use of energy efficient passive house technology, natural application of materials and prudent use of the resources at hand, make the building sustainable. The potential adaptation of the house to the family’s living situation was an important aspect thereof.
The question is, what is “good” living space? What defines it and what does one really need? These issues guided us in our approach to the layout of the house, which has been efficiently designed to optimally deliver maximum use of space, functionality and flexibility. We strove to create outstanding spatial quality using a minimum of materials. Imaginative overlapping of spatial areas and uses were designed to give the inhabitants a feeling of spaciousness, manifold atmospheres and various realms of possibility – despite minimised living area.

Envelope
The parameters of a limited-sized site, distance spacing regulations, and ample living space for six people, led the building to grow upwards in tower-like fashion. JustK relates to the surrounding grey 1920’s tuff buildings in a contemporary manner through its compact envelope and defined roof volume.
The swing of its hipped roof and its multiply-kinked shape derive on the one hand from a desire to create maximum spatial volume with minimum distance spacing, which the 70° angle facilitates in adherence to state building regulations, and on the other hand from a request by the neighbours to keep the view of Tübingen Castle unimpeded—under which conditions they sold the site.

También te puede interesar
Concepto de proyecto de la casa subterránea Plan B

Roof Cladding
The top and roof level of the house has been clad in a “southwester hat” of roof sheeting to provide protection from wind and weather. Similar to exterior “seams”, the roof sheeting meets to form ridges at the edges, these have been welded together to stand out from the water surface. This interpretation of the ridge seal accentuates the envelope of this membrane-covered warm roof. A drainage edge on the eaves guides away the rainwater that falls on the roof cladding, just like the brim of a hat.

Prefabrication, Structure, Surface Treatment
The structural physical demands on passive houses, their short construction period as well as sustainability considerations, all culminated in a decision to build this house in solid wood, optimally using the potentials of prefabrication. The whole building consists of 136 elements, which were fabricated with notches for carpentry and joinery as well as with drill holes and grooves for installation of the electrics.
Wood is the main material to be used consistently throughout the structure and interior surfaces; as a renewable raw material it was chosen not least for its favourable energy balance. To keep costs down, the wooden surfaces in the common rooms have been designed in “refined shell construction.” The industrial surface of these cross-layered wooden elements have been sanded down, bucked and soaped to preserve the light character of the wood.

Splittable
One can become two
Sustainable and flexible; the house can be split into two living units with separate entrances without much effort should the family situation change to require that. The total area of the house is 138 square-metres; one unit would measure 81 squaremetres and the other 57. In the warmer months of the year, this living space can be extended by the 12 square-metre balcony and the 23 square-metre forecourt.

También te puede interesar
SAHI W&D

Ground floor Climate Zone
The staggered main living space creates various room heights which zone the ground floor and automatically create different climate zones in winter. Cold outside air remains trapped in the lower entrance area while moderate temperatures prevail in the kitchen-living room and the sitting room higher up is warmest.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas