10.1.2013

Haus 3m in Austria

El objetivo era integrar en el concepto de la construcción la singularidad de la ubicación en el borde del bosque, para asegurar una separación del asentamiento y simultáneamente poner en escena las vistas sobre el valle del Danubio y la base de los Alpes.


Situación

La propiedad se encuentra a los pies del Pöstlingberg, al final de una calle que desciende abruptamente hacia el Danubio, rodeada de bosques, campos y huertos. La zona es  de protección forestal y el plan de desarrollo urbano sólo permite que los edificios se implanten en la parte noreste de la propiedad. El objetivo era integrar en el concepto de la construcción la singularidad de la ubicación en el borde del bosque, para asegurar una separación del asentamiento y simultáneamente poner en escena las vistas sobre el valle del Danubio y la base de los Alpes.

Arquitectura
La planta del edificio está determinada por las ventanas y, siguiendo la topografía, por los diferentes niveles que juegan con el espacio circundante.Un cuerpo de hormigón visto es el centro de la casa y penetra en los diferentes niveles que se escalonan alrededor de él. Estos niveles permiten diferentes alturas de techo en todas las plantas. El patio en la planta superior, ilumina las habitaciones distribuidas en tres niveles. En la planta superior, el lado sur se abre totalmente acristalado con una estructura aporticada y una terraza-jardín que flota justo por encima de ese nivel.

Distribución
En su parte posterior, lateral a la carretera, el edificio aparece como si fuera de una planta. El techo saliente de la marquesina en voladizo lleva a los visitantes a la entrada que tiene vistas hacia el patio. Una corta escalera a lo largo del cuerpo de concreto lleva, bajando medio nivel, al centro de la casa. La cocina se inclina contra el cubo de hormigón. A continuación, una amplia escalera conduce a un espacio de cuatro metros de altura y a la sala de estar que se encuentra justo debajo del nivel del jardín, y que, al igual que los cuartos de dormir y de trabajo, se disponen alrededor de dicho patio. El salón está unido a una terraza en el jardín, con una parrilla ubicada junto a la pared de apoyo en el borde de la propiedad.

También te puede interesar
Pavilion House, un pequeño espacio habitable en la montaña

Una última corta escalera conduce al subsuelo donde se ubican las habitaciones de los niños con salas laterales y una salida a la terraza-jardín. La piscina de hormigón visto, que se construye audazmente en voladizo sobre una pared de apoyo de piedra, cierra la zona del jardín privado.


Original Text in English

Situation
The woodside property which slopes down steeply to the Danube lies at the foot of the Pöstlingberg – surrounded by woods, fields and orchards – at the end of the settlement street. The forest protection zone and the development plan only allow the building to be situated in the north-eastern part of the property. The objective was to integrate into the building concept the uniqueness of the forest edge location, to ensure a simultaneous separation from the settlement while staging the view over the Danube Valley and over to the foothills of the Alps.

Architecture
The building’s floor plan is marked by the building windows and, following the topography, is stepped into split levels, which play with the surrounding outdoor space. An exposed concrete body with flagged surface forms the center of the house. It penetrates the split levels staggered around it and is noticeably set into scene throughout the house by the surrounding constructions. The split levels allow for different ceiling heights in all floors. The courtyard, cut into the upper floor, illuminates rooms on three levels, leaving neighbours to face a monolithic, closed-looking facade. The fully glazed southern side opens on the upper floor to a framed structure with terrace floating just above garden-level. It leads the interior – flush from floor to ceiling – towards the exterior, naturally gives shadow to the glazing, protects against weathering and is the dominant element of design on the southern facade.

También te puede interesar
Cabina Koto

Floor Plan
On its back side or road side, the building appears as a single storey. The cantilevered projecting roof of the carport arouses curiosity and leads visitors to the entrance. The entrance, with attached dressing room, surprises with its fully glazed view into the courtyard. A short staircase along the exposed concrete body leads, half a floor deeper, into the family centre of the house. The kitchen leans elegantly against the concrete cube, the ceiling and two-sided glazing surrounds the dining table and a reveals a view into the Danube Valley and, through the lateral terrace, into the private garden laid out one-fourth of a floor deeper.

Past the kitchen, a broad staircase leads to a four-meter high air space and into the living room which lies just under garden level, which, like the rooms for sleeping and working, are arranged around the courtyard. The living room is attached to a terrace cut into the garden, with a barbecue place along the supporting wall at the edge of the property. The exposed concrete body seems to float two meters twenty above the living room – an exciting mix of spatial perceptions: the elevated vis-à-vis the squat. Cut into the ground are the guest bathroom, the equipment room and the studio. The latter is one and a half storeys high, is connected to the courtyard and serves residents as a creative area.

One last time, a short connecting staircase leads to the basement where the kids’ rooms with side rooms and level exit leads into a terrace garden supported by a stone wall, adapted from property remains. The exposed concrete pool is boldly cantilevered over the supporting stone wall and seals off the terraced garden from the private garden area above.

También te puede interesar
Casa Bras, viviendo en medio del verde

Material
The noble scratch plaster chosen for the facade in the form of a medium-layer stone render with portions of stone, sand, limestone, ceramic, with added mica and selected grains and its earth-like colouring underline the individual character of the house. It stands in contrast to the consistently white colouring in the interior of the house, which allows the exposed concrete body to become elegantly visible. Pine boards have been applied to the undersides of the cantilevered roofs of the carport and terrace, giving the outdoor spaces a special feel. The floor was kept light-coloured, with white cement applied in several stages and then grinded. The wood-aluminium windows are glazed white in the interior and are coated outside with gray aluminium.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas