9.10.2012

Georges-Freche School of Hotel Management in Montpellier, France

Massimiliano y Doriana Fuksas inauguraron un nuevo edificio público en Francia: la Escuela de Hotelería Georges-Freche en Montpellier. Además del proyecto de arquitectura, ganado por concurso en 2007, los autores realizaron el interior del hotel y sus tres restaurantes.

El proyecto desarrollado horizontalmente aparece como una sola entidad a pesar de su diversidad formal, sus volúmenes compactos y formas escultóricas. La complejidad volumétrica, que se puede ver incluso en el interior del edificio, da a cada habitación su propia individualidad espacial. La escuela incluye:
– Dos edificios principales conectados por pasarelas que cruzan el patio central,
– Alojamiento para estudiantes (75 camas, repartidas en tres plantas),
– Vivienda para la gestión (10 apartamentos, repartidos en 5 plantas),
– Gimnasio,
– Pista deportiva

La entrada para los estudiantes y los profesores se destaca a través de un arco mientras que la entrada para los clientes está en el lado opuesto. El primer edificio, situado en la carretera de Tiziano, tiene tres plantas y cuenta con una sala de usos múltiples, la sala de exposiciones, las oficinas administrativas, aulas y el comedor que tiene salidas que conducen hacia las áreas recreativas exteriores. El segundo edificio se distingue por su forma de Y y se distribuye en dos plantas. A continuación, se encuentran los espacios para la enseñanza profesional, las áreas dedicadas al hotel y el restaurante gastronómico.

El proyecto se llama «experimental», tanto por su fachada de aluminio como por la utilización del hormigón armado. Ambos materiales han sido adaptados con el fin de lograr las específicas formas  -curvas y fluidas- requeridas por la estructura. Las fachadas del edificio se han construido con 17.000 paneles triangulares de aluminio anodizado. La estructura del edificio es de hormigón armado. Para reproducir las curvas de los volúmenes, el proyecto ha utilizado la tecnología «shotcrete». Los paneles fotovoltáicos se han instalado en el techo del primer edificio y sobre los apartamentos.

También te puede interesar
Universidad Torcuato Di Tella - Edificio Sáenz Valiente | Ganador Premios FAD 2020

 

Original Text in English

Massimiliano and Doriana Fuksas inaugurated a new public building in France: the Georges-Freche School of Hotel Management in Montpellier. Besides the architectural project that won the competition launched by the Région Languedoc-Roussillon in 2007, Fuksas architects have realized the interior of the spaces open to public: a hotel and three restaurants.

Built on 3.95 acres in the ZAC Port Marianne area to the East of Montpellier, the hotel-school Lycée Georges Frêche transforms the landscape and provides it with a distinct urban identity.

Massimiliano and Doriana Fuksas’ project, which is developed horizontally, comes across as a single entity.  It has a formal diversity, compact volumes and sculptural shapes. The volumetric complexity, which can be seen even inside the building, gives every room its own spatial individuality. The School includes:
– Two main buildings connected by footbridges that cross a tree planted central courtyard,
– Accommodation for students (75 beds spread over three floors),
– Housing for management (10 apartments over 5 floors),
– Gym,
– Athletic Track and sports ground situated outside.

The entrance for the students and the professors is through an arch while the entrance for the clients is on an opposite side. The two buildings that form the edifice make up the sculptural mass around which the gym, the students’ residence and the management’s housing gravitate.

The first building, situated on the Titien Road, has three floors and includes: the multi-purpose room, the exhibition gallery, the administrative offices, the classrooms and the canteen that has exits leading towards the recreational areas outside.

También te puede interesar
2do premio. Concurso Nacional Complejo Universitario Tigre

The second building is distinguished by its Y form and is on two floors. Here, there are the spaces for the vocational teaching as well the areas dedicated to the hotel and the gastronomic restaurant: a hotel that is open to the public (12 rooms, 6 of which are two/three star, 4 four star and 2 suites); three restaurants, one of which is a gastronomic restaurant (50 places), a brasserie and a teaching restaurant (200 places in total), a bread-making workshop and a pastry making classroom. The gastronomic restaurant, the brasserie and the 4 star hotel showcase the School’s excellence and are the most important areas of the Project.

Massimiliano and Doriana Fuksas have designed the interior, the areas accessible to the public and the spaces devoted to the gastronomic sector and to the hotel. In the entrance hall leading to the gastronomic restaurant and to the hotel, there is a reception desk: a white lacquered sculptural object, mirroring the fluid forms and the solid character of the structure. The desk is covered with materials that are used for making boat hulls. Different types of originally designed tables and chairs define the spaces dedicated to the interaction between the public and the students.  There is also the limited edition furniture specially made for the hotel. The School walls and those of the students’ residence are painted in a different colour on each floor, with the shades ranging from yellow to green to magenta and orange. The colours serve as signage to distinguish the different spaces and activities.

The project can be called “experimental” as much for its triangular shaped aluminium façade as for the use of reinforced concrete.  Both materials have been adapted in order to be able to adopt specific shapes  – curved and fluid – as required by the structure.

También te puede interesar
Escuelas públicas del Consorci d’Educació de Barcelona | Finalista Premios FAD 2020

The facades of the building have been constructed using 17,000 cases of anodized aluminum in triangular shapes. Each aluminum case is unique and bears its own specific bar code in order that it can be identified for its specific situation on the façade. The interaction between the facades reinforces the dynamic tension between the solid materials and the cavities, the light and the shadows, that are an inherent part of the projet.  The geometric design of the aluminum “skin” is developed further to apply to the 5,000 triangular glass frames that are mounted on metal nets. Each of these is different.

The structure of the building is made from reinforced concrete. To reproduce the curves of the volumes, the project has used «shotcrete» technology.  Photovoltaic panels have been installed on the roof of the first building (multi-purpose room, exhibition gallery, administrative offices, classrooms, canteen) as well as on the roof of the apartments for the management.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas