20.1.2011

Triangular House in Puerto Cayo, Ecuador

El generoso clima y los hermosos alrededores de Puerto Cayo representan una posibilidad única de desarrollar una solución arquitectónica de futuro. Nuestra intención fue unir las características y estilos de las viviendas coloniales y autóctonas de Ecuador en una casa contemporánea. La casa se organiza alrededor de un patio triangular que da la sensación de estar cerca de la naturaleza y al mismo tiempo permite la ventilación natural de los espacios interiores y un flujo de aire constante a través de la terraza cubierta.


Puerto Cayo

The generous climate and beautiful surroundings of Puerto Cayo represents a unique possibility of developing a future settlement which will attract residents from not only Ecuador but other countries as well.
We have tried to develop a house that joins some of the characteristics from both colonial and original housing in Ecuador.

The colonial
One of the big qualities of the colonial style architecture of South America is the principle of organizing the houses around a patio. This becomes the heart of the building from where you orient yourself but as well a place which has significant importance for how you perceive the house.

The original
On the other hand the traditional architecture in almost all countries with tropical climates is recognized through its pitched roofs, its use of wood and pillars raising the house for both natural ventilation and protection against animals and insects.

The house seeks to join these two building styles into a contemporary house. A house which is  organized around a triangulated green patio always giving you the sense of being close to nature and at the same time allowing for natural ventilation for the indoor spaces  and a constant air flow through the covered terrace.

Overall layout
The starting point of the project was to create a house around a patio as we know it from a lot of colonial style housing. By triangulating the house we minimized the distances from 1 function to another, creating 3 connected pitched roof blocks. Raising the west facing block to the second storey allows for magnificent views over the pacific and creates a large covered terrace with the patio on one side and the surroundings to the other, securing a constant airflow through the terrace.

También te puede interesar
Casa Lime

We propose to place the house centrally on the site reusing parts of the existing banana plantation to help creating a natural green separation between the parcels.

Organization and flexibility
We have chosen to organize the house so the dining room is placed in a double high space with possibility of having the kitchen opening up towards it. This makes it possible to have informal cooking session using the kitchen counter facing the dining room as a bar but as well closing of the kitchen space to allow for people working in the kitchen without being noticed. The main window of the dining area is south facing allowing it to be uncovered in order to give the feeling of being sitting dining in nature.

Placing the living room on the second floor, gives splendid views over the pacific, while overlooking the dining room. This makes both the living and the dining areas seem larger than they are.

While the master bedroom is placed on the second floor to give the best views, we propose to organize the two other bedrooms on the ground floor as multipurpose rooms. By introducing large sliding doors ,between the ground floor bedrooms and the hallway, parts of the corridor can be integrated as part the rooms. As an addition these rooms can serve as an extra working space television room etc. This assures an optimal use of the spaces no matter how many residents the house is having.

Natural ventilation
The rooms facing the interior courtyard has the possibility of cross ventilating by opening the windows on both sides while ie. the bedrooms has the possibility of cross ventilating through a shaft in the ceiling. Louvres opens vertically unobstructed views without being bothered by the sun the louvre systems in front of the windows opens vertically creating shade for the glass avoiding overheating.

También te puede interesar
Canal Street, reforma de una casa de los años '50

Materials and constructive principles
The house is a simple concrete frame structure placed on concrete decks.  the frames are covered with local hardwood on the facade while having traditional plaster wall towards the interior. The materiality of the house softens up the hard geometry and makes the house blend softly into the surrounding nature

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas