12.1.2012

White Dormitory for Il Vento, Japan

Un proyecto de renovación para convertir una antigua casa desocupada en una residencia ubicada en un pueblo de Teshima, una isla situada en el Mar de Seto. Para insertar nuevos elementos sin alterar el paisaje de los alrededores de la aldea, que no ha cambiado desde viejos tiempos, el actual muro exterior frente a la calle fue dejado intacto. Aunque el deteriorado techo de tradicional estilo japonés fue reemplazado, se adoptó su forma básica y el color original utilizando materiales diferentes que apenas se diferencian desde el exterior. Todos los muebles y demás elementos funcionales del dormitorio, así como el patio, se reconstruyeron utilizando diversos materiales blancos, tales como maderas, piedras y yesos con diferentes expresiones y tonos. En Japón, el blanco es no sólo el símbolo de un nuevo comienzo, es también un color sagrado que representa la pureza, la inocencia y la paz.

A renovation project to convert an old vacant house into a dormitory in a village on Teshima, an island lying in the Seto Inland Sea.  A dormitory for restaurant staff of IL VENTO which was created as artwork of Tobias Rehberger for Setouchi International Art Festival 2010.  The main focus for this project is how we make most of the vacant houses increasing by depopulation.

To insert new elements without disturbing the surrounding landscape of the village which remains unchanged from the old days, the existing exterior wall facing the lane was left untouched.  Though deteriorated traditional Japanese style roof was replaced, the basic form and color of the original was adopted to the new one only using different materials, you hardly notice the change from the outside.

On the other hand, all the furnishings and functional features of dormitory as well as a courtyard are reconstructed using various white materials such as woods, stones, and plasters with different expressions and tones.  In Japan, white is not only a symbol of new beginning, but the sacred color representing purity, innocence, and peace.

Interior space is comprised of three private rooms and a lounge, and a small courtyard set in the middle.  The huge white terrace linked by lounge realizes the open space with sense of relief and freedom.

Contrasts between the inside and outside of the building, that is new and old, proposes to expand the possibilities of the existing architecture on the island and island itself.

 

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas