15.5.2012

Villa T, Ragusa, Sicily

El contexto del lugar es agrícola, una meseta con paredes de piedra arenisca que dividen las distintas partes de la propiedad. En una época los puestos productivos de la "masserie", las granjas con campos de cultivo y ganado, definían el territorio de Ibleo, pero hoy en día su aspecto ha cambiado. En lugar de casas de campo dispersas, aisladas y divididas por tierras de cultivo, las construcciones han ido llenando espacios, borrando la red de complejos arquitectónicos aislados reunidos en torno a patios. Sin embargo, el sitio donde se implanta este proyecto ha conservado en parte esa preciosa idea de "aislamiento”. El programa es una gran casa unifamiliar ubicada en el centro de un prado, enmarcada por el horizonte libre y lineal de la meseta. Aquí, en medio del terreno cubierto de hierba, tratado como tierra virgen, la arquitectura se destaca claramente como una entidad completa, con límites definidos. Sin embargo sus fronteras se abren a las vistas del mundo exterior a través de espacios al aire libre y habitaciones sin paredes que se convierten en parte de la solución global.

The context is agricultural, a plateau with sandstone walls to divide the various portions of property. Once marked by the productive outposts of the “masserie”, farms with cultivated fields and cattle, today the Ibleo territory has changed its look. Instead of scattered farmhouses, isolated and divided by farmlands, construction has gradually filled spaces, erasing the network of isolated architectural complexes gathered around courtyards, like ‘pacific forts’. Nevertheless, the site of this project has partially conserved that precious idea of ‘isolation’, and the whole design comes to grips with this context, constructing a direct relationship with the landscape, faced openly on two sides, while emerging from it thanks to an eloquent contemporary design.

The program of the compositional process is that of a large single-family house, alone at the center of a meadow, bordered by the free, linear horizon of the plateau. Here, in the midst of the grassy terrain, treated as virgin land for construction, the architecture stands out clearly as a complete entity with definite limits. But its borders are not ‘introverted’, they are open to visual enjoyment of the outside world, through the creation of outdoor living spaces, rooms without walls that become parts of the overall solution.

The relationship with the context and the sequence of the three stacked floors relies on a sort of continuous architectural ribbon that reinterprets the flavor of the Mediterranean home, developing, bending to form rooms and the roof, outdoor zones raised from the meadow like platforms, porticos and overhangs, balconies and terraces. A solid facade clad in stone, to the north, is flanked by the harmonious antithesis of the southern and eastern facades, fully glazed and open to the greenery.

También te puede interesar
Casa AC

They reveal the two-storey height of the living area, with the mono-beam staircase leading to the first floor, containing a studio zone and a bedroom. The daytime area is joined to the kitchen, located in the lower volume, while the luminous living and dining area emphasizes the double height of the construction, with its large pitched roof. The master bedroom zone with bath and closet is located behind the living area. The sequence living-dining-kitchen encounters two outdoor spaces: on one side, facing the living room, a terrace at ground level connects to a recessed patio faced by the underground spaces, with two bedrooms and a den, shaded for cool comfort.

Behind the kitchen, connected by a full-height glazing, an external portico is like a room without walls, open to the surrounding lawn. The white stucco and stone facings that wrap the forceful geometric design, highlighted by a red floor marker that interrupts the high corner glazing, the planes that combine, in a dynamic way, around the sloping roof, reveal the pursuit of a ‘possible Mediterranean style’ that pays attention to local history, but without copying, ready for experimentation with new possibilities.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas