13.9.2012

Villa Roces, Bruges, Belgium

Villa Roces es una casa construida en un terreno rectangular de unos 7 0m de largo y 30 m de ancho, situado en los alrededores del bosque de Brujas. Conceptualmente consiste en una pared de madera de 50 m de largo por 4,20 m de altura que flanquea una caja de vidrio de 6 m de ancho con la intención de satisfacer la falta de luz y reflejar la presencia de la selva y la verticalidad de los árboles. La pared es visible tanto en el exterior como desde el interior. Como el volumen transparente se concibe como una caja, el espacio interior se rellena con volúmenes claramente definidos e incorpora los elementos estructurales. La caja de vidrio se compone de tres partes: el acceso al estacionamiento subterráneo, la piscina, y la parte trasera de la casa donde se ubican el dormitorio principal y el cuarto de baño anexo.

Villa Roces is integrated in an oblong terrain of about 70m long and 30m wide, situated in the forest surroundings of Bruges.  The concept consists of a 50 m long and a 4.20 m high wooden wall flanking 6 m wide glass box is disposed.
The house is built along a wall with the intention to meet the lack of light and reflect the presence of the forest, the verticality of the trees, etc.
The 54m long wall functions as a background for the transparant volume in front.
The wall is not only visible at the outside, but also continuously visible at the inside.
As the transparent volume is conceived as a box, the inside space is filled in with clearly defined boxes and volumes and incorporate the structural elements.

The glass box is indented at three sides:
– One to give access to the underground parking place
– One to develop the half underground swimming pool
– And one to give access, at the backside of the house, to the master bedroom and annex bathroom

The plan concept is very simple:
– On the level of the garden there is the income, kitchen, dining room and fireplace situated.  The kitchen can be separated from dining room with a big sliding door.
– The bedroom section of the children and the master bedroom are situated one above the other and put in split-level with the living room which has one and a half height
– In front of the master bedroom we have a secondary sitting room which spatial makes the conversion to the handled levels.
– A slope guarantuees the connection between the living room and the bedroom section of the children.
– By handling the explained levels and heights we could maintain a continuously horizontal box which was of main importance to be put in contrast to the verticality of the trees.
– Under the living room and kitchen is the underground parking situated.  To put this underground was also of main importance in order to reduce the build volume above the ground level, this in relation to the disposable space and give the house the visual impression of a big pavilion.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas