2.3.2011

Villa Geldrop in The Netherlands

La Villa Geldrop es una vivienda situada en la campiña holandesa. Lo que a primera vista parece ser un simple bloque con un techo a dos aguas resulta ser una compleja composición de espacio y luz, así como un estudio funcional del hogar contemporáneo. El edificio está situado en la parte trasera de un terreno grande y plano. El techo y la planta baja conforman dos grandes bloques, uno angular y oscuro, y otro de geometría limpia con grandes paños de vidrio que le dan una apariencia despejada. En la frente de la casa, los escalones de concreto conducen hacia un patio a nivel de sótano, al cual se abre una sala familiar vidriada. A ambos lados de este espacio subterráneo se ubican las habitaciones. En la parte trasera de la casa, el gesto continúa en la forma de una larga rampa hacia el jardín. El proyecto como casa es fácil de analizar. Las habitaciones y los baños están protegidos bajo tierra. La sala de estar-comedor y la cocina se ubican en la planta baja. En el nivel superior, más íntimo debido a su techo en ángulo, se creó un área de estudio. Sin embargo, el edificio es más que una casa y puede ser visto como una moderna interpretación del clásico partido de los arquitectos renacentistas italianos como Palladio.


The project is a large villa set in the Dutch countryside. It is no ordinary house, however. What appears at first sight to be a simple block with an angled roof turns out to be a complex composition of space and light as well as a study of the modern home’s function.

The building is placed at the rear of a large, flat site with the horizontal lines of its façade reflected in the pathway from the road. The roof and the ground floor are both large, angular and dark blocks which are set off by large panes of glass
that keep the geometry clean and the appearance uncluttered.

Below grade, the story changes. At the front of the house, running parallel to the pathway, concrete steps lead down towards a basement-level patio, opening to a glass hall-way/family room. On either sides, this subterranean space is lined by bedrooms. At the rear of the house, the gesture is continued in the shape of a long, sloping ramp up into the garden.

Villa Geldrop is a house for a businessman with a family. Seen as a home, it is easy to analyse. Bedrooms and bathrooms are sheltered below ground. Living room, dining room and kitchen are all walk-through areas on the ground floor. On the upper level, more intimate than the others due to its angled roof, a study area has been created. This space benefits from the indirect light that is generated by the composition of glass and the opening up of the area by considering it to be a kind of mezzanine. This results in a house which, despite strong geometry, feels spacious rather than large, and cosy rather than crisp.

También te puede interesar
Casa AC

The building is more than a home, however.

Primarily as a result of the different but complementary wishes of the client and the architect, the project lends itself to a multi-layered analysis. There is line-of-sight connection through the house’s main axis which runs along the concrete trench that defines the spatiality of the project. This effect is increased by moving the two staircases to the side. Both stairs run up from the lower level to the ground floor, one of which continues to the attic level.

Using the floor plans as a guide, the project can be viewed as a modern interpretation of the classic box plan made famous by Italian renaissance architects such as Palladio.
This allows the essence of the project to reveal itself. The channel cutting through the building and the orientation of the rooms towards the garden at the rear are an affirmation of the importance of light and the quality of the space created. In this sense, the orientation of the rooms becomes clear as a clever organisation of space and light, to powerful effect.

Text by Philip Allin

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas