7.6.2011

V-house in Leiden, The Netherlands

La V-House ha sido diseñada para un cliente privado y está situada en "Nieuw Leyden", una zona de alta densidad de la ciudad de Leiden, Holanda. El sitio es una antigua zona industrial cerca del centro de la ciudad, designada como un sector de viviendas experimentales. Las autoridades locales suministran un plan urbano esquemático basado en una cuadrícula con más de un centenar de parcelas en un área peatonal. En cuanto a la apariencia de las casas no hay condiciones, más allá de que deben respetar el volumen máximo fijado.

V- HOUSE is designed for a private client and is located in the urban planning area “Nieuw Leyden”, a high dense area in the city of Leiden (The Netherlands).

Urban context
The site is a former industrial area near the city centre, designated by the city of Leiden as an experimental housing zone where people can develop their own homes. The local authorities supplied a schematic urban plan based on a grid, giving private persons a framework to fill in. It consists of more than a hundred plots in a pedestrian precinct. Regarding the appearance of the houses there are no limiting conditions other than a fixed maximum volume.

V- HOUSE is part of an ensemble of eight houses which are grouped side by side and back to back. Each house is an autonomous object designed by a different architect. The houses are connected to each other by means of a party wall. V- HOUSE is situated on a plot which has a surface area of nine by sixteen meter. The house itself is approximately nine by ten meter, leaving a space of six by ten meter for a garden at the back side of the house.

Architectural design
V- HOUSE is a white stucco abstract looking house of which the V-shaped roof is its most striking feature. The roof is constructed of wood and is modeled after a common saddle roof with the difference that the top is turned downwards, resulting in a dip at the centre of the house. From the outside the V-shaped roof gives the house its distinguishing and dynamic appearance and from the inside it vitalizes and intensifies the interior space. The roof is thus an important constituent of the architecture.

También te puede interesar
Casa Mill Hill

The house covers a practically square area and consists of two floors. On the outside there is no clear distinction between the floors; the façade is composed as an unambiguous whole with a cluster of windows in the middle. From the inside though, each floor has a typical program and spatial lay-out.

The top floor accommodates the living, dining and kitchen area. It is one open space, with a varying height of 2.8 meters at the centre to 4.1 meters at the edges. At the front corner of the floor a large void is situated. This vacant space not only links the upper floor to the ground floor, it also creates an L-shaped floor plan. The freestanding bearing wall at the inner corner of the “L“, together with the dip in the roof, divides the space in two: the kitchen and void on the left side and the living and dining area on the right. In this way the kitchen area is subtle separated from the sitting area. The interior and outward vistas, resulting from a well thought-out positioning of openings (windows, roof lights, void, and openings between the bearing wall and façade), evoke a sense of openness and spaciousness. In addition to this the use of natural materials like stone and wood contributes to an informal and friendly atmosphere.
The ground floor accommodates different functions which are zoned in adjacent strips parallel to the partition walls. The strip in the middle accommodates the stairway, the corridor and also the entrance hall from where a view is presented to the garden, the street, the void and the roof. Through the corridor the two other strips are opened up: at the right side a strip designated for private rooms like bedrooms and bathroom and on the left side a more than three meter wide strip accommodating a large polyvalent space. Because of the void overlapping this space, there is a strong visual relation with the kitchen and sitting area on the top floor. Furthermore, the large window situated at the top of the front façade and the casement doors at the back façade provide a view of the sky and the closed garden respectively. These interior and outward vistas in combination with the natural light coming in from above (roof lights, top window) make the space intriguing, poetic and serene.

También te puede interesar
Casas en Montecarmelo

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas