16.1.2013

Richard Meier & Partners: edificio de usos mixtos en Hamburgo, Alemania

Richard Meier & Partners ha sido seleccionado en un concurso internacional de arquitectura para diseñar un nuevo edificio de usos mixtos en Hamburgo, Alemania. El sitio se convertirá en un lugar extraordinario para trabajar, vivir y descansar en el barrio deHafenCity.

La nueva sede de Engel & Völkers en Hamburgo es un edificio con un enfoque único que enfrenta el clásico problema de la transparencia, la organización y la forma dentro de una tipología de edificios con patio. Siguiendo los requisitos urbanos del distrito de HafenCity, el bloque de edificio de siete plantas -con un volumen de construcción más alto vertical en la esquina noroeste, complementando la vecina Torre Marco Polo- ofrece una nueva perspectiva sobre la disposición usual de la tipología del patio, proporcionando un distintivo e identificable diseño arquitectónico para las empresas de Engel & Völkers.

 

Original text in English

Following an international competition, Richard Meier & Partners Architects has been selected to design a new mixed-use building in Hamburg Germany. Under the Richard Meier & Partners plan -one of three competing proposals- the site will become a remarkable place to work, live and relax in the HafenCity district. Engel & Völkers’ new headquarters in Hamburg is a building with a unique approach presented by the classic problem of transparency, organization, and form within a courtyard building typology. While following the urban requirements of HafenCity district, the seven-story building block with a taller vertical building volume on the northwest corner—complementing the neighboring Marco Polo Tower—provides a new perspective on the usual disposition of the courtyard type that provides a distinctive and identifiable architectural design for the Engel & Völkers companies.

Bernhard Karpf, Design Partner-in-charge, comments: “By treating the exterior appearance with restraint elegance and by articulating the interior courtyard and atrium through a series of more expressive elements the building turns itself inside out in correspondence with the clients’ request of an inviting and identifiable headquarters building.”

También te puede interesar
Tamdeen Square, área de usos mixtos

The design of the headquarters began with a pairing of the courtyard building with the organizational system of a hybrid building that contains a multiplicity of different programmatic uses such as apartments, training academy, offices and retail spaces within a singular and identifiable building. The organization of these various disparate programmatic uses are planned uniquely to provide the maximum benefits for each use in plan and section. The exterior of the building reads as a continuous and evenly articulated shell with elaborations that trace the internal differences of the project. The interior contains and reveals a series of shared experiences of its disparate parts.

The undulating ceiling which caps the atrium divides the public domain (training academy, shop, café, gallery) below from the private functions (residential, office) above but also unifies them through the dramatic interior landscape it creates. This element is revealed on the exterior of the building in key moments as invitation to come through the building. The ceiling plane transforms into and becomes the horizontal extension of a cone which serves to both light the atrium space and provide vertical circulation. It becomes an architectural feature and a sculptural piece which activates the courtyard above the atrium; it stitches together all of the programmatic functions of the project and gives an iconicity for the building, radiating out to the urban context.

Richard Meier & Partners was selected following an international competition, involving Foster + Partners and Zaha Hadid Architects. The new building is projected to open by 2015. Richard Meier comments: “We have worked in Germany for more than 30 years, starting with the Museum for the Decorative Arts in Frankfurt and most recently with the Coffee Plaza building also in the HafenCity Development in Hamburg. We are delighted to be selected to design the new headquarters for Engel & Völkers. Our proposal reflects a continuous, open and clear organization of the intricate program requirements. The project accommodates various qualities of space and light, making for an architecture that is not only monumental but visually and functionally sensitive. We greatly look forward to building the new Engel & Völkers complex and we hope to continue contributing to the rich urban fabric of Hamburg.

También te puede interesar
“Cloud Center”, nube flotante junto al mar

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas