8.4.2011

Nuovo Palazzo, Provincia Di Bolzano

El concepto para el nuevo edificio de la Provincia de Bolzano, nace de una idea de escultórica generada por el deseo de establecer una continuidad con el pasado de la ciudad, vista como una re-construcción de memorias, espíritu de los lugares y iconológico de transposición de los símbolos de la historia de la arquitectura de la ciudad. A partir de este supuesto ideológico, la piel-fachada del nuevo organismo recuerda uno de los símbolos iconográficos de la ciudad, la Catedral. De hecho, las costillas de la gran bóveda proyectada en las tres naves, extrapolan el particular módulo generador de la nueva piel.

The plan of the Cathedral of Bolzano becomes the generator to the architectural composition of the entire facade of the new building, which looks organic, alive, pure and dynamically opens outwards into the whole territory. The proposal is the stylistic facade of a building put simply in terms of volume and floor plans. It consists of two cores for the vertical distribution with ladders and hydraulic lifts and also contains sanitary facilities and kitchenettes plan. This leads to various levels of offices free of pillars. The building comprises a total of 9 floors above ground and 2 underground levels. The ground floor consists of an arcade, obtained by pulling back the building’s perimeter wire of the main facade, thus allowing the integration between the road and the new building. The atrium entrance porch is an inviting area that separates the children’s area from a café and the accessibility of employees from passers-by. A staircase leads to the mezzanine level architecture in which is distributed the functions of the common area such as the central store, the small meeting room, the exam room and a small closet. From the 1st to the 7th floor are located all the offices required by the functional program. Each office level also contains service rooms of photocopying, kitchenette and small archives, as well as shared toilets for men, women and the disabled.

The offices are separated by frosted glass partitions and each has an opening window to provide the right natural ventilation and natural lighting. The optimization of the exploitation of natural light is important not only for the visual comfort but also for energy conservation. The common areas will have devices to monitor / regulate consumption (time sensors, daylight sensors). The offices are of different cuts and in some cases have apertures of furniture to ensure greater flexibility and breadth of space, allowing for needed remodeling of different environments. One of the main goals was to make everything accessible to those who find themselves in conditions of reduced or impaired mobility or sensory impairment. For the same ease of accessibility, it will be easy to reach the building, to enter and to enjoy the space and equipment in the appropriate safety and autonomy. On the roof there are technologies of solar thermal and photovoltaic panels. On the ground floor on the north side of the porch is the parking area for motorcycles and bicycles and the mobile plate of the car lift for access to the underground garage. The cars are distributed in the parking lot by a mechanized system. The basement holds the archive, technical rooms, warehouse, call center and the server, changing rooms and the cleaning storage rooms. A fire escape as an escape route connects the underground levels with the ground floor outside.

También te puede interesar
Ministerio de Medio Ambiente de Alemania

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas