24.11.2010

New Kyoto Town House, Japan

Ésta es una residencia ubicada en un sitio estrecho en el centro de Kyoto, la antigua capital de Japón, una zona llena de tradicionales casas de madera. El rasgo más característico de esta casa es la forma poliédrica de sus tabiques. Ellos no se hacen simplemente por intuición, sino que se basan en conceptos lógicos y cumplen múltiples funciones.

This is a residential house located on a narrow site in the centre of Kyoto, the old capital of Japan. The area is lined with traditional wooden townhouses. While inheriting the advantages of townhouses, we intended to overcome their drawbacks and create a comfortable and enjoyable space.
The most characteristic feature of this house is the polyhedral form of the partition walls. They are not made by intuition but are based on logical concepts and perform multiple functions.

First, the partition walls, normally extended in the vertical and horizontal directions, have multidimensionality and loosely connect the rooms on the three floors. The space thus created is one continuous room with dynamic nuances: it is simultaneously spacious and heterogeneous.
Second, the partition walls serve as reflectors of natural light. They softly reflect the natural light coming from both the north and south sides and bring it to the otherwise dark interior of the building.
Finally, the partition walls blur the boundary between architecture and furniture, thus stimulating perception and behaviour.
Melt into floors and ceilings, the plywood-finished walls offer enjoyable experiences of touching and passing. The house as a whole is a machine for living, like playground equipment.
Because of the landscape regulations and the physical context of the neighbourhood, we inherited the traditional form and composition of townhouses.
But at the same time, this house overcome the negative aspects of townhouses. The wooden structure of townhouses cannot afford to have large openings on the short sides of the building as well as on floors. Consequently, the interior is dark and communications of people are limited to the horizontal direction. In this project, it is the steel rigid frame and the polyhedral partition walls that enable to overcome the drawbacks of typical townhouses. Large openings on the walls and the floors, along with the partitions, allow natural light to diffuse multidirectionally, and encourage three dimensional communications and movements.
Freed from the constraints of the old system, occupants can have various relations with each other and place, and a new lifestyle in the historical area of Kyoto emerges.

También te puede interesar
Villa Z, inspirada en las raíces culturales marroquí

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas