17.6.2013

Palacio de Justicia Frederiksberg, en Copenhague, Dinamarca

Este edificio neoclásico del estudio 3XN, ubicado en el barrio de Frederiksberg de Copenhague, es uno de los nueve proyectos europeos ganadores del premio RIBA 2013.

La estrategia de diseño parte del corte neoclásico del vecino Hack Kampmann. Para lograr un diálogo respetuoso con dicho edificio, sólo parte de la parcela de 5.000 m2 fue explotada, el nuevo Palacio de Justicia se proyecta más bajo que el edificio de Kampmann hacia el este, mientras que aumenta su altura hacia el sur donde la edificación es más alta.

Esto resultó en una estructura compacta de 5.500 m2 diseñada en un respetuoso ángulo de 45 grados hacia la corte, con un corredor abierto entre los edificios que se conectan por una pasarela de vidrio. Una fila de árboles centenarios fue preservada en la fachada oeste curva. La fachada de ladrillo y mosaico expresa solidez y crea una relación con el paisaje urbano existente. La elevación de la fachada de la entrada principal se combina con tonos claros que la hacen más ligera y le da la identidad al juzgado.

El interior está diseñado de manera coherente con los valores de una democracia moderna y la comunicación a nivel peatonal. Un parámetro clave fue lograr que los distintos grupos de usuarios tengan la sensación de estar en un ambiente seguro; para ello los flujos de circulación están separados de manera óptima. Todas las habitaciones están diseñadas para recibir iluminación natural por ambos lados. El diseño también tuvo en cuenta los requisitos de discreción por lo que las ventanas se colocaron por encima del nivel del ojo para limitar la visibilidad.

El atrio con su claraboya corta el centro del edificio para que la luz del día penetre profundamente en su interior y conecta visualmente las cubiertas. En total, el edificio consta de ocho salas de audiencia, despachos, salas auxiliares, biblioteca, salas de reunión y áreas de espera, comedor del personal, centros de detención y estacionamientos. Además, el programa incluyó el jardín circundante.

También te puede interesar
Escribanía

 

Original text in English

3XN’s extension to a neoclassical courtbuilding in the Copenhagen district of Frederiksberg is among this years nine European winners.

In Respectful Dialogue
In accordance with the Danish design tradition, Frederiksberg Courthouse is the result of a rigorous and pragmatic process, where the challenges of the programme and the site were the creative point of departure. The successful result is an elegantly curved building, classical yet modern. The design strategy takes its signal from the neighboring neo-classical courthouse designed by Hack Kampmann. To ensure a respectful dialogue with Kampmann’s building only parts of the building plot of the 5,000 m2 site was exploited and the new courthouse is kept lower against Kampmann’s building towards east while rising against the taller buildings towards south.

This resulted in a compact structure of 5,500 m2 designed at a respectful angle of 45 degrees to the listed courthouse and with an open corridor between the buildings, which are connected by a glass footbridge. A row of old trees was preserved by letting the western facade curve elegantly. The brick and tile facade express solidity and creates a relationship with the existing cityscape. The elevation of the facade by the main entrance combined with the light tones of the facade adds lightness and gives the courthouse identity.

Democracy at eye-level
The interior is designed in coherence with the values of a modern democracy and communication at eye-level. It is a key parameter that all user groups, from staff to defendants, experience a safe, logic and positive environment with optimally separated flows. All rooms are designed to lighten the mood, bringing in daylight from both sides. The design also takes into account the requirements for discretion and limited visibility from the windows which are placed above eye-level.

También te puede interesar
Medioteca/Tecnoteca Municipal San Francisco

An atrium with skylight cuts through the middle of the building; drawing daylight deep into the interior and creating visual connections between decks. Shifting light art promotes a play of light and a pleasant atmosphere. In total the building contains eight courtrooms, offices and ancillary rooms in the form of library, meeting and waiting areas, staff canteen, detention facilities and parking. Moreover the programme includes the surrounding garden.

The Construction
Frederiksberg courthouse is a concrete and steel construction. The building has a golden brick and tile façade with steel louvers, which express solidity and creates a relationship with the existing cityscape. Inside flooring is primarily terrazzo and lino. The building rests on a concrete foundation, anchored with ground anchors. The supporting structure is of concrete elements. The building’s facade is completed with bearing concrete inner walls. The eastern façade is a truss design. The roof structure is steel trapez roof on steel beams.

Sustainability
The sustainability strategy of Frederiksberg Courthouse is ambitious. The building is categorized as a low energy building in the Danish building code. The building’s compact form, the immense use of daylight together with natural ventilation and the thermo active surfaces with night cooling result in significant energy savings.

The building has a green roof, which both delays rain water in coming into the sewers and has an insulating effect. Thus the green roof cools the building on very hot days and preserves the heat during the rather cold Danish winters. Since this type of roof does not accumulate heat the same way as traditional roof materials, it has a positive effect on the climate in the immediate surroundings. The outer coating of the building allows rainwater to seep through to the underground. The light installation by Steven Scott in the foyer area is self-sufficient by solar cells placed on the roof top.

También te puede interesar
Casal de Palaudaries

In the choice of materials there has been a very high focus on assuring a good working environment for the construction staff, who were working on the building site, as well as for the people who were to work in and use the building after completion. All materials are chosen by their long lifespan, their robustness and the possibility to withstand heavy wear or vandalism.

Quote from the RIBA jury
«The considerable bulk of the building is mitigated by a generously proportioned sloping roof which runs down to the lesser form of the neighbouring 1921 classical Court House, to which it is linked by a high-level glazed bridge. Its relevance and sensitivity to context is celebrated through the use of beautifully crafted in-situ and pre-fabricated panels of brickwork, and its fenestration enlivened by the use of external, folding, perforated aluminium shutters.

Internally, the plan, cross-section and circulation are resolved with supreme clarity and simplicity, with a full-height, generously day-lit (and sun-lit) space extending through the length of the building providing an attractive feature for all users, while affording the necessary separation for security and the needs of the Courts service. The court-rooms are models of simplicity and reticence.»

About the RIBA (Royal Institute of British Architects) Awards
RIBA Awards have been running continuously since 1966. No matter the shape, size, budget or location, RIBA Award winning-schemes set the standard for great architecture all across the world.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas