26.10.2011

EDF Archives Centre, Bure-Saudron, France

El EDF Archives Centre de Bure-Saudron, Francia, es un proyecto estratégico que proporciona un impacto positivo social y ambiental en la región, integrándose totalmente en el paisaje y cumpliendo con los estándares de calidad ambiental. El edificio que concentra todos los archivos sobre la gestión y producción industrial permite la organización de los documentos, mejorando el almacenamiento de 70 kilómetros de estanterías y la utilización de los procesos de consulta e investigación. El concepto Proyectamos un edificio de cinco niveles, de 19 m de altura, en una parcela de 3,30 hectáreas, un área integral de archivos que cubre aproximadamente 1.400 m2 de una superficie total de aproximadamente 7.000 m2. Esta estrategia se traduce en: - Ahorro considerable en términos de la cubierta del edificio. - Mejora de la funcionalidad traducida en un reducido número de recorridos. - Impacto marginal en el paisaje - Utilización de la tierra excavada alrededor del edificio para controlar la recuperación y el tratamiento del agua en el sitio. - Un edificio con alto rendimiento de energía. La tipología Un edificio de almacenamiento de archivos tiene que tener una inercia considerable que produzca un mínimo cambio en su entorno. La necesidad de una gestión rápida, sencilla y eficiente del almacenamiento nos llevó a desarrollar un diseño simple y racional. El edificio se divide en dos programas: archivos y oficinas. El archivo se compone de 20 almacenes de 200 m2 cada uno, con regulación de temperatura y de higrometría. Los bloques pueden resistir el fuego durante 2 horas y están equipados con sistemas de sprinklers. Parte de las oficinas están orientadas hacia el Noroeste, incrustadas en una pendiente natural con árboles y plantas. Las oficinas tienen una visión ideal hacia el paisaje circundante.

A strategic project providing a social and environmental positive impact on the region. The building fully integrates into the landscape as well as it meets environmental quality standards, a fundamental aspect for the EDF’s building strategy.

This building, symbol of the long term and visible presence of EDF in the Meuse and Haute Marne region, hosts the company’s industrial records.
Within the framework of the Meuse and Haute Marne economic support programme, EDF has decided to centralise all its intermediary Engineering Production Management archives in Bure-Saudron.
Until now, these paper copy archives had been stored in nuclear, hydraulic and thermal production units, as well as in engineering units and associated services.
The new centre allows the documents’ organisation and it also ameliorates the storage and the utilisation processes. These archives, on paper-based and microfilm-based formats, will occupy about 70 km of shelves.
The building has also a laboratory for micro-films, specifically designed for this purpose.

The concept
We realised a five level, 19 m high building within a plot of 3.30 hectares comprehensive of an archives area covering approximately 1,400 m2 and a total surface of approximately 7,000 m2.
This approach results in:
– considerable saving in terms of the building’s envelope
– improved functionality translated by a reduced number of kilometres covered per year,
– a marginal impact on the landscape (with view points at a considerable distance from the building),
– the possibility of a maximum use of the excavated land around the building’s footprint to control water recuperation and treatment on the site,
– an energetically and environmentally extremely high performance building,
– the creation of a symbol representative of the approach taken by the Mouse and Haute Marne economic support programme.

También te puede interesar
Escenas y vida social: sede de ViaBTC

The typology
An archives storage building needs to have a considerable inertia with a minimal exchange with its external setting. The need for fast and simple site management and optimum storage efficiency led us to develop a simple and rational layout.
The building is divided into 2 programmes: archives and offices.
The archives’ part is composed by 20 storehouses of 200 m2 each; with regulated temperature and hygrometry. The blocks can resist fire for 2 hours and they are equipped with a sprinkling system.
The offices’ part is N/W oriented, embedded in a natural slope planted with trees and plants. The offices have an ideal view on the surrounding landscape.

The landscape
Tree-planted surfaces give some advantages: from an ecological point of view the trees protect the building against climatic issues.
From an aesthetical point of view – and within an idea of landscape integration – they complete the building by inserting a pattern recurring from the landscape: the “merlons”, narrow strips of land planted with hardwoods.
The project of the landscape foresees the framing of the views from the offices by planting vegetable masses. Some framings already exist from the highway in the project’s direction. A game of sequences is set in combination with the architectural plan in order to vary the visuals and to put an accent on the building’s continuity with its landscape.

Energy
Heat production is principally based on renewable energies and a heat pump. The choice made for the ventilation was to use a double flow ventilation system with heat recuperation.
This limits energy consumption resulting from heating and ensures the good sanitary quality of the air.
Low voltage luminaries will result in considerable savings in terms of internal loads.
Storage areas will be equipped with presence detectors.
The high performance of the envelope combined with economic ventilation and lighting systems reduces energy requirements.
The use of renewable energies and a heat pump will result in a high level of energy autonomy.
The total power consumed by the building represents 29 kWh/m².

The building’s envelope
To give the impression of a lightweight building in movement, we proposed incorporating stainless steel studs into the earth-coloured concrete cladding. This solution had the effect of blurring the building’s limits and reflecting the surrounding colours and changing seasons.
The envelope has a very high performance resulting from the materials employed and the technology used for attaching the concrete facing (reduced thermal bridges).
The combination of two layers of concrete (structure + facing) and insulation (30 cm) ensures that the building has a high level of inertia favouring comfort during the summer and reduces cooling requirements.

También te puede interesar
“One Hong Kong”, L’Oréal Workplace

The facade
The elevations will incorporate a total of 120,000 stainless steel studs.
Stainless steel studs (7 cm diameter and 1 mm thick) will be incorporated into the formwork during the casting of the integrally coloured prefabricated concrete elevation panels.
The panels will be 15.65 m high and either 2.26 m or 2.33 m wide depending on whether they are on the long or short side of the building.
The 8 cm thick panels will be reinforced with concrete ribbing (+ 7 cm). The complex will be suspended from reinforced concrete walls and held in position using distancing jacks. The elevations will have a total thickness of 68 cm.
The facade’s building process was the subject of a patent.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas