1.4.2011

Cultural Center in Ranica, Italy

El nuevo Centro Cultural en Ranica, una ciudad medieval ubicada cerca de Bérgamo en el norte de Italia, contiene una biblioteca pública, un auditorio, un jardín de infantes y una escuela de danza y teatro. El edificio representa una especie de umbral entre la escala de la ciudad y la del territorio circundante. No sólo es la construcción de un laboratorio para la educación y la información, sino que además se convierte en una nueva "plaza" donde la gente puede encontrarse y donde los ciudadanos pueden reforzar su sentido de pertenencia a su territorio. El edificio se organiza en dos plantas cuyo volumen superior parece flotar sobre el suelo. La distinción entre los dos volúmenes se hace aún más fuerte por medio de la elección de los materiales: la planta baja está rodeada por paredes de cristal y estucos, mientras que las fachadas de los volúmenes superiores están hechas de paneles de colores.

The new Cultural Center in Ranica, medievale town near Bergamo in Northern Italy, contains a public library, an auditorium, a kindergarten, and a school for dance and theater.

With its 2.000 square meters, the Center is conceived as a new catalyst of urban life. Not only is the building a laboratory for education and information, but it also becomes a new “piazza” where people can meet and where citizens can reinforce their sense of belonging to their territory.

The site where the building rises, located midway between the city center and an area of urban growth, is destined to turn into an important hub. The building represents a sort of threshold between the scale of the city and the scale of the surrounding territory.

Aim of this project is to trigger a dialogue between the new building, the city center and the infrastructural system. If historically piazzas are defined by the visual and physical boundaries of the buildings surrounding them, in this project we tried to open up the building to city life by welcoming pedestrians into its core, under the large overhanging volume. The large slab is pierced by a series of openings, along its perimeter -next to the main entrances- as well as in the middle, where two large courtyards bring natural light and fresh air.

The building is organized on two floors: the upper volume is cantilivered out from the lower floor, and seems to be floating above ground. The distinction between the two volumes is made even stronger by means of the choice of materials: the ground floor is enclosed by glazed and stuccoed walls, while the facades of the upper volume are made of colored, sometimes semi-opaque polycarbonate panels which allow for silhouettes of people inside the building to be revealed outside.

También te puede interesar
Medioteca/Tecnoteca Municipal San Francisco

The compactness of the exterior volumes is coupled by a complexity of the interiors. In the wide doubleheight space of the library, the various program areas appear as independent volumes, connected by aerial catwalks from which visitors can constantly appreciate the central patio. The idea was to create a scenario where the links between the program areas could turn into pleasant meeting points, similarly to what happens in the streets and piazzas in the city.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas