1.2.2012

Baroque Court Apartments in Ljubljana, Slovenia

El proyecto consiste en la renovación de tres casas en bloque de estilo barroco con un patio cerrado interior ubicado en el centro de la ciudad vieja de Ljubljana, Slovenia, al lado del Ayuntamiento, frente a la Fuente de Robba y cerca de los tres puentes Plecnik. La planta baja se utiliza como librería y en la primera planta se ubican las oficinas. El patio interior fue reconstruido como un espacio cerrado semi-acristalado de servicio que contiene los equipos de acondicionamiento de aire del edificio. En las plantas superiores, alrededor del patio se distribuyen 12 apartamentos.

This project involves the renovation of three Baroque block houses with an enclosed internal court in the old city center next to the City Hall, opposite the Robba Fountain and close to Plecnik’s three bridges.

Existing condition: All three courtside block are owned by Publishing Company.

The ground floor is used as bookshop and the spaces above on the first floor were used for offices and last adapted in the early eighties. The internal court was rebuilt as a closed, semi glazed service space used for the building’s main air conditioning devices.

The brief required to connect the houses into one single unit with implementation of 12 apartments around the small internal court. Baroque elevations facing the street had to be mainly reconstructed to their original state, the internal court on the other hand could be adapted and revitalized; both under the State Heritage supervision. The concept reinstates the existing court as a new central communicating space between levels and apartments. At the same time provides light into the apartment spaces overlooking the court. Since the court is very narrow and enclosed from all sides the main concern was how to provide as much light as possible and to become a central form of internal garden. The result is a fully glazed envelope formed along with reflective elements covering historic elements on the courtyard elevations.

The reflective elements are outlines of historical stone arches, pillars and slabs, which were discovered during the construction. These historical elements become part of the interior and form reflections on the glazed envelope. Together with the transparency of the apartment spaces and reflective elements the court benefits from additional light and visual elements. Exterior features such as tower of Ljubljana Dome and the castle are also reflected down into the courtyard.
Sustainable issues: Maximum spaces are used for living areas, the internal court is open-air; gains natural light for internal apartment spaces together with providing natural ventilation, except for roof apartments additional air condition is not needed.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas