16.6.2016

Wehrhahn Line in Düsseldorf

Seldom has the conclusion of a large and sophisticated urban construction project been greeted with such unanimous enthusiasm as the inauguration of the Wehrhahn Line on February 20, 2016. On that day, six stations opened to passengers wanting to travel the route between Bilk and Wehrhahn, in a new 3.4 kilometer-long section of tunnel that runs under downturn Düsseldorf.

Thousands of Düsseldorf residents came and wandered around the new subway stations and the adjoining spaces, like guests at a private view in a set of galleries, each with a subway connection. The national and international trade press were ecstatic in their praise: “Düsseldorf has pulled off a unique spatial experiment: Art and architecture set the tone for urban and suburban mobility,” wrote Süddeutsche Zeitung. “What makes the design of the Wehrhahn Line new, daring, and possibly pioneering is the holistic approach. Here art was not retrofitted or applied, but incorporated right from the outset,” commented Frankfurter Allgemeine Zeitung. “The new metro represents a rare moment when people who never usually interact – city bureaucrats, engineers, architects and artists – create something bigger than themselves,” stated The Guardian. And The New York Times headlined: “Art and Magic in a German Subway.”

This team effort by architects, engineers, artists, and the city’s administration represents the culmination of a total of 15 years planning and construction work in Düsseldorf. It all started in 2001 with a two-stage EU-wide competition for an overall concept which was won by Darmstadt-based netzwerkarchitekten in collaboration with Berlin artist Heike Klussmann. During the submissions stage, technical advice was provided by Dr. Alexander Hentschel (structural engineering), as well as by Andrew Holmes (lighting design).

Crucial to the jury’s decision at the time was that the proposal envisaged maintaining an overall identity for the line, while allowing for diversity in the design of individual stations. In addressing precisely this ambiguity in the subway design, the team had come up with a conceptually powerful and coherent response.

Two abstract terms play a key role in this design: the continuum and the interstices. The continuum comprises the entire tunnel construction, including the stations along the line, which are essentially regarded as being a ‘widening out’ of the tunnel section. The uniform wall cladding used in all the station interiors – precast concrete panels with a relief pattern – transposes this concept of a spatial continuum into a recognizable and unifying image.

By contrast, the interstices connect the respective subway stations with the urban fabric at street level. It is these zones that accommodate the access routes, stairs, escalators, elevators and concourses. As early as the competition stage, the aim was to open up sightlines to create a direct visual connection between each station and the city, and, whenever possible, to bring daylight right down to track level. These long views not only facilitate passenger orientation but also engender a greater sense of security, while simultaneously countering the feeling of being in a confined space. The connecting interstices vary greatly in geometry, depending, on one hand, on the architectural disposition of the urban space at street level, and on the other, on the layout of the station below ground. For this reason, these interstices were identified as the venue of station-specific artistic interventions.

The continuum concept was proclaimed as an outstanding piece of work in the jury’s competition report: “Since the invention of the subway, there have been no new architectural and artistic developments in this field, apart from fit-outs in keeping with the Zeitgeist. Without a shadow of doubt Netzwerkarchitekten has in collaboration with artist Heike Klussmann and Uwe Belzner come up with a new solution to the problem of new subway station design. (….) This project is a thoroughly outstanding piece of work, which goes well beyond issues of fit-out and design, and sidesteps any notion of zeitgeist, so it will remain compelling for many years to come.” The jury unanimously commended: “… a design principle that fosters a distinctive identity, combined with a particularly persuasive interpretation of technical specifications in terms of a spatial, architectural and artistic language throughout the entire Wehrhahn Line. The next step must be to elaborate the different character of the individual stations with respect to the specific urban context and technical specifications. Additional artists to be nominated by the planning team in consultation with state capital of Düsseldorf should also be brought on board to help reinforce these different traits.”

También te puede interesar
The station of Oostende  

Right from the outset of the competition the foundations has thus been laid to ensure that rather than a heterogeneous collection of stations, each designed by a separate team of architects and artists, the Wehrhahn Line would be able to incorporate artists to work on station designs within the overarching unifying concept innate in the winning proposal.

For the subsequent art competition, a list of artists was put forward by representatives of Düsseldorf’s cultural institutions, namely the Kunsthalle, the Kunstverein, and the Museum Kunstpalast, as well as by the Municipal Dept. of Culture. Alongside representatives of the latter and of the Dept. of Traffic Management, the jury included members of cultural institutions as well as architects, including netzwerkarchiteken. At the initial stage, 16 artists were invited to participate. They first had to formulate a basic concept, and then, at a second stage, explore this further in relation to specific interstices, working in tandem with the architects. The aim was to select a further five artists in addition to Heike Klussmann who from then on would each advance his or her ideas for particular interstices in collaboration with the architects. The jury selected Enne Haehnle (Kirchplatz), Manuel Franke (Graf Adolf Platz), Thomas Stricker (Benrather Strasse), Ralf Brög (Heinrich Heine Allee) and Ursula Damm (Schadowstrasse). For the interstice at Pempelforter Strasse station, Heike Klussmann elaborated a concept she had presented at the architectural competition stage.

Heike Klussmann was also responsible for fleshing out the artistic concept for the continuum that she had already presented in the architectural competition. The assignment, as well as the later project realization both bear strong testimony to the fundamental and unique concept of the Wehrhahn Line – namely integrating urban space, engineering work, architecture and art in dialog with one another. The choice of a precast concrete cladding system for the station walls, for instance, derives from translating the reinforced concrete prefabricated sectional elements used in tunnel construction into another medium. The cladding’s geometric structure – based on a stretched and compressed diamond – is reminiscent of snakeskin, and thus by association, it echoes the long, winding tunnel. At the same time, the cladding’s segmentation, which blends with the respective graphics to form a unity, means that individual elements can be replaced or repaired – a core requirement in subway construction. Technical regulations also had to be met, which called for example for fireproof and vandal-proof panels. Further thought went into how the individual panels should be joined, and how they might intersect with adjacent areas, as well as the economic feasibility of producing such a raft of different formats. Here art is not simply an applied layer, but an integral part of the building, so these components were included as an element in the construction tender for the architectural outfitting. Likewise, throughout the planning and implementation of the project, there was constant, intense collaboration between the engineers, architects and artists.

También te puede interesar
Island of the Future

The same, in essence, is true of all the artistic interventions in the interstices. They intervene in the space, impact on it such that the artistic concept has a direct bearing not just on the specific architecture but on its structural elements too. The interventions effectively occupy the entire interstice in question. They are not simply installed in the space, but fundamentally characterize it to the extent that the boundaries of art and architecture merge. Each of the routes leading from the urban world above the ground down into the subway station beneath has its own unique and unmistakable identity – owing to the different contexts, the different spatial geometries and, above all, the different artistic concepts evolved.

At Heinrich Heine Allee station, Ralf Brög designed three scenarios – ‘theater’, ‘laboratory’ and ‘auditorium’. Each emits alternating acoustic impulses and sound bites. Ursula Damm developed a multipartite interactive installation for Schadowstrasse station. At Graf Adolf Platz, Manuel Franke created a walk-in colored space with hundreds of bright green glass panels, interrupted by a flowing stream of lines. At Kirchplatz, Enne Haehnle wrote poetic texts for her station, which she then transformed into a sculptural element. Heike Klussmann’s design employs white ribbons on the walls of the corridors, which run over the ceiling and the floor of the station, halting or unravelling, depending on the architectural geometry. At Benrather Strasse station, Thomas Stricker brings the universe with its planets and stars, its calm and zero gravity into the underworld of the subway station in a concept that effectively inverts the surrounding architectural space.

What unites all these works is an awareness that they are directed not at an art-loving public in an exhibition gallery, but at people who are constantly on the move. Even so, such all-embracing and holistically designed spaces slow down the pace and generate calm. The absence of advertising also helps as the new subway stations are entirely devoid of posters, ad display cases and commercial outlets. Architecture and art can inextricably combine, such that they respond to each other in a process of cross-fertilization and mutual enhancement. Together, they can influence how we experience space.

Station – Kirchplatz Station
Enne Haehnle – “Track X”
For the station at Kirchplatz, Enne Haehnle wrote poetic texts and then gave them sculptural life. The lines of text leading passengers down into the subway begin at the three entrances, lead down into the station, intersect there and then accompany the passengers to the tracks. A fourth text scrolls across the central skylight. The lines of writing, forged from steel cables that were then covered with a bright color, can each only be read from certain perspectives owing to their 3D qualities. A game between abstraction and legibility thus unfolds, depending on the passengers’ location and angle of vision.

Station Graf Adolf Platz
Manuel Franke – “Achat”
Manuel Franke has used hundreds of panels of luminous green glass to create an immersive chromatic environment interrupted only by a powerful flow of lines that accompany the passenger from the street, through the concourse and down to the platform. Delicate linear subdivisions alternate with explosive bursts of color. These zestful colors were achieved by way of a specially developed analog process realized by an artistic intervention during manufacturing.

También te puede interesar
Railway Quarter

Station – Benrather Strasse
Thomas Stricker – “Heaven Above, Heaven Below”
Through a conceptual inversion of the space surrounding the architecture, Thomas Stricker has brought the universe, with its planets and stars, its tranquility and weightlessness into the underground world of the subway station. In cooperation with netzwerkarchitekten, the interior design of a spaceship was developed for the station. A stainless steel embossed matrix covers the walls, interrupted by large panoramic windows in the form of multi-media displays. These screens show 3D video animations of the universe, giving passengers a window looking out onto outer space.

Station – Heinrich Heine Allee
Ralph Broeg – “Three Model Spaces”
Ralf Brög designed the three new entrances to the Heinrich-Heine-Allee station as visual and acoustic venues for the performance of changing sound compositions – as an “Auditorium”, a “Theater” and a “Laboratory”. Each of the three model spaces boasts a high-quality sound system, enabling the most wide-ranging acoustic interventions possible; they can be used in coming years to present works by as broad an array as possible of composers and sound artists. For the opening, contributions by author and director Kevin Rittberger (Theater), composer Stefan Schneider (Laboratory) and musician Kurt Dahlke and artist Jörn Stoya (Auditorium) were to be heard.

The “Laboratory” focuses on the experimental use of tones. Sound sculptures hang in space while opposite the “Interference Atlas” visualizes optical phenomena. In the “Theater” a theater curtain can be discerned on the ceramic surface. Messages and other sound material is audible. Viewers find themselves asking where they stand: Are they a part of the play or are they the audience? The “Auditorium” is equipped with 48 loudspeakers that can be individually controlled. The 3D wall elements enable the spread of sound to be modulated, thereby optimizing the acoustic properties of the room. This equipment facilitates a unique compositional approach and an equally unique listening experience.

Station – Schadowstraße
Ursula Damm “Turnstile”
Ursula Damm has created an interactive installation involving multiple elements. At its center is a large LED screen displaying the real-time movements of passersby on the city surface – transformed through a computer program. The resulting images of small, virtual life forms are create through the constantly changing dynamic energy of the passersby. This concept recurs in the blue glass of the station’s walls. Geometrically interpreted aerial views of Dusseldorf are presented as whole or excerpts.

Stations – Pempelforter Strasse Station
Heike Klussmann “Surround”
At the Pempelforter Strasse station Heike Klussmann works with the 3D effects of the space’s specific geometries. She measured the station and transposed the measurements onto a 3D model. She took the directions of movement from each entrance, extended them into the station and placed four white bands, each with the same measurements as the entrances, as an inverted sculpture over the floor, walls and ceiling. The directions of the edges of the space were recorded so that they could break and process the geometry of the room. The band structure has an independent existence after breaking with the geometry of the space and as an inverted sculpture cuts across the perimeters of the station’s spaces. The resulting three-dimensional effect of this game with the dimensions of surfaces and spaces is surprising. It seems that the actual boundaries of the subway station have dissolved.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar