19.1.2022

Walk over the Quarry

The lookout on the abandoned quarry hill can be found in the eastern part of the Horní Bečva village in the Beskydy Protected Landscape Area.

Rising up on the left bank of the village water reservoir, fed by the Rožnovská Bečva river, the wooded hilltop is surrounded by a number of scattered family homes and recreational properties. An exposed quarry wall, partially unstable, forms its south facing edge. The Horní Bečva quarry is also an important reference locality of the Ciężkowice Sandstone.

The objective was to provide pedestrian access to the topmost section of the hill. We designed a new set of footpaths that naturally follow the sloping terrain. With respect to their present unspoiled state, we sought to subtly elaborate and complement the qualities of the existing environments – the rock outcrops, the woodland and the quarry itself. Three new scenic walks take the visitors up the slopes and to the summit of the quarry hill, forming together a walking circuit connecting all the main lookout points, a nearby road and a parking lot.

Of the three walks, the gentler one winds through a freshly planted grove of local tree species. In time, the grove will become an arboretum, referencing the surrounding countryside. As the walk reaches the saddle under the rocky summit of the hill, there is a small lookout picnic platform. Its form is inspired by the crumbling and overgrown foundations of abandoned homes, found scattered all over the Beskydy mountains as evidence of the fact that our ancestors settled and farmed even the most remote of places. Low, dry stone walls (house foundations) rise from the ground to define the base of the lookout. The walls also provide additional seating. From here, views to the west show the Bečva valley and reservoir.

También te puede interesar
The N M Bodecker Foundation

The steeper walk follows the crest of the quarry. The ground is stable here. In the middle of the climb a metal grating bridge cantilevers out from the quarry wall – walking over it can enhance the viewing experience. It is a rest point half way up the steep slope and also a unique opportunity for a close-up inspection of the quarry face, where the natural succession process is taking place.

The final destination is the topmost part of the hill. Three lookout structures – empty cube frames – complement the dramatic natural setting. Placed carefully between rocks and boulders of the rugged terrain, they are not supposed to disturb. They are empty spaces, defined by architecture, inviting the visitors to stop and rest, in the midst of the forest. On the summit of the hill, the main lookout offers views over the quarry wall and into the surrounding countryside of hills and meadows. The other two structures are rest points, best suited for contemplating quietly or watching the forest, with spruces on one side and pines on the other.

The primary material used for the footpaths and walls was stone and gravel taken from the quarry. The paths are also lined by oak benches. For safety reasons, a rope fence with oak stakes indicates the edge of the quarry. The lookout structures were assembled from galvanized steel profiles, finished with a black protective coating, and wood boards for floors and ceilings. The flat vegetative roofs are designed as roof gardens left to the natural succession process.

También te puede interesar
Casa dos Cobogos

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar