20.9.2021

St. Andrews Institute of Technology and Management – Boys’ Hostel Block

The boys' hostel building at the St. Andrews Institute of Technology and Management by ZED Lab is a meticulously designed, well-engineered residential complex that obtains its character from the basic building block – the brick.

The building maintains a strong horizontal emphasis and utilizes a restrained material palette consisting of fair-faced concrete exposed in the robust supporting structure in the façade. The design of the hostel block creates a sense of community and reflects the contemporary nature of the university buildings. It houses a fluid sequence of socially functional and environmentally sustainable spaces.

Planning and Design Strategies

The boys’ hostel building reinterprets Indian vernacular architecture with ideas relevant to the present times and techniques. Anticipating the importance of student interaction with the spaces, the landscape around and amongst themselves, the galactic indoor spaces are design extensions of the exteriors. The layered interior planning of the building with passive design strategies facilitates comfortable intercommunication amongst the students.

The contorted central atrium allows natural light to penetrate deeper into the building. It also acts as a solar chimney that takes away the stale and hot air within the building through the stack effect. The block accommodates residential units for 360 students with inclusive recreational courts and mess facilities. The triple height spacious dorms depart from the conventional style of dorms, providing an enhanced user experience and a more expansive view of the outdoors to the students.

The combination of the angled volume of the part ground floor and the linear shape of the first floor creates a shaded entrance (summer court) and an open terrace (winter court) on the south and north facades respectively. The interactive composition forms the social heart of the block, creating a stimulating experiential space for students to engage in discussions, socialize or withdraw from time to time.

También te puede interesar
InterContinental Xi'an North

The landscaped ramp located within the summer court acts as a transition space between the harsh outdoor and relaxed indoors protecting students from getting a thermal shock. This ramp leads to the light-filled cafeteria reinforcing the university’s focus on generous spaces for students to interact at a larger scale.

The serendipitous creation of the winter court on the first floor in the north direction enables one to enjoy the weather during a summer evening and winter afternoons. The terrace overlooks the playing field and establishes a visual dialogue with the overall context of the campus’s greenery and other buildings.

Construction Methodology

Innovation. At ZED Lab, we believe that sustainability is not separate from design. Our teams thrive to design sustainable interventions as indispensable components that enhance the experience of the built environment. Therefore, factors such as the orientation of the building, materiality and creation of spaces in the hostel block derive existence through comprehensive research, based on climatic conditions, sun path analysis and air movement. The brick envelope of the building harnesses software technology such as Ecotect, Grasshopper, Ladybird and Rhino to create a sustainable design narrative.

The use of software technology and computational studies is pertinent to the design of the brick jaali that circumscribes the building, providing thermal insulation and ingress of diffused natural light. The simulations or the parametric scripts designed using softwares and conclusions drawn from the analysis of climatic conditions discussed the existing radiation and the appropriate amount of radiation that should enter through the façade. Later running the simulations on each brick, we derived a composition that comprises arrangements/layers of bricks rotated and then placed at regular intervals.

También te puede interesar
Floris: A park expanding its’ own horizons

The jaali façade has 1″ thick steel bars fixed on R.C.C beams using Hilti chemicals. To hold the brick arrangement, a single piece steel bar pierces through the customized bricks manufactured with holes, no cement mortar used to construct the 21 feet long jali envelope.

Presently, the jaali profile and its composition are essential factors that reduce the heat energy of direct radiations by 70%, thus providing comfortable habitable spaces. However, the jaali also provides daylighting levels in the dorms equal to 250 lux. The balconies located within the brick skin are 4 feet wide. The balconies or the buffer zones between indoor and outdoor spaces control the mean temperature of the building throughout the year.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar