19.1.2015

Rail Baltic Parnu Passenger Terminal

New Rail Baltic Parnu passenger terminal is located next to Parnu River, in the south part of Parnu town. The current site is considered to become a transportation hub for all public transports in the near future.

In order to use the full potential of the site and its context, as well as to preserve nature, the new terminal building will be located in the south part of the competition area, next to the future Rail Baltic railroads. The new location of the terminal building creates an imaginary axis of future connection between both river and overland transportation networks. Also, since the new terminal buildings is within walking distance from a drop-off area for the public transportation, it will also serve as a bus stop for city buses, as well as an drop off zone for private vehicles and public taxis. Therefore, the new location of terminal building will become the central junction for all transportation networks.

Concept / Architectural idea
New Rail Baltic Parnu passenger terminal proposal has been designed to visualize a “seat” in the forest, a metaphysical space under the pine trees at
the coast of the Baltic Sea. Inspired by the qualities of a piece of dressed wood, the piece of architecture tells a story about the tree itself, while the new
terminal building compliments the contemporary architectural setting in order to establish a strong and reflexive relationship with nature and its intermediate surrounding environment. Designed as a place for sustained dialogues within the natural context, spatial solution of terminal building intends to collect, translate and transform traditions of building techniques from surrounding urban context, in order to recreate the physical experience of being inside the woods.

Terminal’s functional layout
The new terminal proposal has been designed as a 2 story building accommodating large scale public spaces on the ground level, while the station has been designed to serve personnel and employees’ offices, occupying the top level of the building. The spacious waiting room on the ground level is organized around the central core, with vertical connections between both levels. The design features extensive visual accessibility between levels, to create connections between the public space on ground level and public service space above it. In terms of function, the terminal’s spatial functionality is deeply rooted into the conceptual functionality as most of the technical rooms are placed on the top of the building to provide the best maintenance options.

También te puede interesar
Aparcamiento para bicicletas La Haya: El tejido de la ciudad

Building structure design / structural solutions
The new terminal proposal has been designed taking full consideration into the potential of traditional sustainable materials available in the local
markets, especially wood. The importance of wood within the designed building structure is based on the historical significance of wood within the Estonian culture as well as local craftsmen’s fine building techniques. Oversized laminated wood beams combined with laminated wood columns
would provide a general structural anatomy for the building, while the use of light-weight steel structures will shape the rest of it. The terminal building will have a strong concrete structural base integrated into the landscape relief.

Landscape design
As for landscape design, the design intends to highlight the natural environment as the overall competition site is located in a natural context and
within the nature itself. The design intends to bend around the natural obstacles such as valuable tree resources as much as possible, creating public roads, service roads, parking lots, as well as a pedestrian road network based on the void spaces available around the trees, without seriously violating
nature rights to destroy their original distribution. Most importantly, the landscape design provides countless opportunities for all seasons’ outdoor
activities throughout the site.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar