20.3.2019

Lafayette Anticipations

A late 19th century building is refurbished for Fondation d’Entreprise Galeries Lafayette to house exhibition and production spaces, with a focus on creation, innovation and research.

OMA has inserted an exhibition tower into the courtyard of the building in which two sets of mobile platforms will offer a large repertoire of spatial configurations.

The site is located in Le Marais, in the heart of Paris, surrounded by artists, craftsmen, ateliers and workshops. This area, in immediate proximity of the Centre Pompidou, is one of the oldest neighborhoods of the city and its distinctive architecture is protected by a heritage preservation plan. The project is based around the renovation of one of Groupe Galeries Lafayette’s historical properties – a former industrial building, erected in 1891 by the founder of BHV department store. The five-storey, U-shaped, courtyard building offers an elegant industrial façade on Rue du Plâtre, while at the rear a covered public passage provides access to the neighboring rue Sainte-Croix de la Bretonnerie. OMA was commissioned in 2012 to transform the existing structure into a production and exhibition centre to host the Fondation d’Entreprise Galeries Lafayette, while respecting and preserving the building’s heritage. The architectural concept was derived from the need for flexibility – a common requirement for cultural institutions – and from the restrictions applied to the site by the City Heritage authorities. During the design process, the area covered by the heritage preservation increased, limiting possible interventions. The consequence was an intensification of the architectural scheme. The 19th century building has been fully preserved, cleaned and restored to its initial state, and a new exhibition tower inserted to fill the footprint of the courtyard (ca.100m²). The tower will feature two mobile floors that can each split into two unequal parts, thus creating four independent platforms. Using onboard motorisation, the platforms will move along a rack and pinion system, to align to the various existing floor levels. Accessible from the original openings onto the courtyard, the new exhibition spaces of the tower will extend and articulate the existing spaces; the mobile floors offer a new curatorial dimension, complementing the traditional use of the preserved structure. Located in the basement is a production centre for the arts, a fundamental component of the institution, where invited artists conceive and build their projects. This, combined with the exhibition tower aims to trigger new ideas and new works; artists will develop projects according to a selected arrangement of the mobile platforms. The programmatic flexibility provided increases the potential of the existing building.

Lafayette Anticipations is located in a former industrial building, erected in 1891, in one of the oldest neighborhoods of the city and its distinctive architecture is protected by a heritage preservation plan. The architectural concept of the refurbishment and regeneration of the existing heritage-listed building was derived from the need for flexibility – a common requirement for cultural institutions – and from the restrictions applied to the site by the City Heritage authorities. During the design process, the area covered by the heritage preservation increased, limiting possible interventions. The consequence was an intensification of the architectural scheme. A production centre at the heart of the site underpins the Fondation, while the ground floor becomes a passage connecting rue du Plâtre to rue Sainte-Croix de la Bretonnerie and hosts the public programs.

The existing building, built in 1891 by Samuel Menjot de Dammartin as a warehouse is made of limestone from Paris with a structure in iron / steel and a roof made of zinc. The moving floors inserted by OMA – allowing for 49 combinations (aligned with floors) – are made of steel (structure) and are covered in wood (floor), with a cladding of aluminium. The platforms are self contained : all the mechanisms of rack and pinion, the motors, the electronics for safety and lighting are contained within them (thickness : 700mm)
Each of the 2 big platforms weighs 12T and can lift 10T in movement, the small ones weigh 6T and can lift 5T in movement. Despite their industrial scale, they can be adjusted in height to the millimeter, offering total flexibility to artists and curators.

The exhibition space is 3 metres high, and is made of the following materials: galvanized steel, anodised aluminum, natural stone, and end grain oak wooden floor.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar