22.4.2021

La Doyenne

La Doyenne is a renovation and the expansion project of a Victorian house built in 1887, a few steps away from Square Saint-Louis in Montreal. In a high-density built environment characteristic of the Plateau Mont Royal, the main challenge to meet the desire of its new occupants was to design an extension in the back yard preserving their privacy from the side and rear buildings.

The project’s singularity comes from the integration of multiple floor level variations. One enters the house through the living room, located half a level above the street, to reach the backyard, slightly recessed into the garden. This intervention aims to create a height offset in relation to the level of the neighboring terraces while reinforcing the verticality of the interior volumes. The proportions of the dining room and kitchen are then perceived as double height spaces.

The exterior envelope of the house integrates several devices aimed at preserving the privacy of its occupants while allowing light to enter; the steel blades in front of the bedroom window as well as solid steel panels on the side windows reduce lateral views. Lastly, the skylights and stairwells let zenithal light into the heart of the house.

Inside, the majestic staircase at the entrance to the house is preserved and restored. It remains the centerpiece of the house while creating a relationship with the new elements. Two staircases are added; the first one connects the living room to the dining room. The second, an helicoidal staircase leads to the roof terrace. Both are united by their imperial green tone inspired by the history of the building.

The palette of the project is composed of both noble materials such as the oak floors and wooden furniture characteristic of old bourgeois homes, and raw materials like the stainless-steel countertops in the kitchen and bathrooms.

In this way, the Doyenne capitalizes on the density of its surroundings to unveil a project that is intimately integrated into its environment. Spread over 4 levels, its interior spatiality is a continuous space accentuating the interaction between the parts of the house.

También te puede interesar
Noble

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar