19.2.2020

Goldsmith Street

Emulating the sought-after 19th Century ‘Golden Triangle’ nearby, Mikhail Riches have reintroduced terraced streets, organised around principles of sustainability, where terraces are laid out with a separation of only 14m, Goldsmith Street demonstrates how to do sustainable high density living at low scale.

“This is exactly the sort of development we are looking for…it all hangs together to show that it is possible to create dense housing, on a gentle basis, that is both beautiful and liveable and human in scale”

– Minister of State for Housing and Planning, Kit Malthouse (2018-2019) at the Housing Design Awards 2019.
– Local Authority-led development, 100% for Social Rent with high design aspirations
– The largest Passivhaus Certified scheme in the UK
– Putting back streets, family homes and accessible play spaces

Emulating the sought-after 19th Century ‘Golden Triangle’ nearby, Mikhail Riches have reintroduced terraced streets, organised around principles of sustainability, where terraces are laid out with a separation of only 14m, Goldsmith Street demonstrates how to do sustainable high density living at low scale. It also provides high quality streetscape and amenity spaces, providing a mix of 45 houses and 60 flats. Flats are designed with no common parts, with every dwelling having its own front door at street level, promoting a sense of ownership and identity for each flat, all emphasised by 16 different front door colours.

This streetscape and landscape design aims to promote safe small children’s play and provide site wide ecological enhancement, with two landscaped play areas onsite and wider landscape improvements to knit the scheme into its context beyond the site boundary. A reinterpretation of a traditional ‘ginnel’ runs through the centre of the scheme, morphing into a secure shared communal garden accessible to residents living in adjacent blocks; this aims to encourage a sense of community and provide a safe, overlooked place for small children’s play.

The scheme has been built under a traditional contract with Mikhail Riches acting as Contract Administrator throughout the build, for a budget of £185/ft2. It is on track to be the largest Passivhaus certified scheme in the UK.

This project is a culmination of 11 years commitment and courage by our client, Norwich City Council. We are absolutely thrilled to see a 100% social
housing scheme win the RIBA Stirling Prize and the inaugural Neave Brown Award for Housing. We work very hard to make beautiful architecture that is socially and environmentally conscious, here we had a client that pushed us further to achieve Certified Passivhaus at scale.

The purpose of our practice is to create buildings people love. We hope people will love living here.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar