28.10.2021

Escenario SHIROKANE

This project has a triple role of residential, retail, and office spaces within the building complex. Located in Shirokane, Minato ward in Tokyo, it may be found at a corner of a four-way intersection on Gonohashidori — a street which extends to the south of Furukawa River.

While at a first glance the street may seem to have an old-fashioned touch to it, however, it is not as narrow as what the traditional Japanese streets may be seen as — and both facades of the building may be seen from a far distance. For this reason, it was important to design the project to portray the architectural structure as an iconic presence on the street.

The five-stories building’s exterior is composed of RC (reinforced concrete) bearing walls, with a shimmering surface in the light — achieved by the effect of the shifting stainless-steel panels and concrete spirals design. This composition of the facade allows the shadows falling on the street to shift depending on the time of day and seasonal changes, which allows for a wide variety of expressions. This design is appropriate for the lively Shirokane town and allows residents, visitors, pedestrians, cyclists, and drivers to catch the reflections of their vitality. While the first floor of the building consists of restaurant units, led inside by a glass sliding door entrance, the second to fourth floors each have two residential units. Finally, on the fourth floor, an entrance to a staircase leads up to the fifth-floor maisonette, which consists of office space.

These units range from a one-person studio to one-bedroom apartments with living, dining, and kitchen spaces. These are designed to have large openings in square forms to recreate the effect of space, light, and wind. To create a simple design with a minimal amount of waste and a high degree of spatial freedom within the architectural structure’s composition, the bedroom and the living room have the option to be used as one single unit with the assistance of sliding walls. To emphasize the contrast of the materials, white and concrete walls are used. The spatial relationship between the room areas is therefore designed to meet any individual needs of each resident, compromising a flexible structure. In addition, consisting of a two-stories-high ceiling of 3.7 meters with a loft space, the maisonette design may likewise be used not only as an office place — but also as a residential area.

También te puede interesar
Shenzhen Terraces

The playful use of materials in the spatial flexibility is based on the idea of minimalism in relation to the building’s surrounding environment, providing a rich and unique experience. A lifestyle with the sense of liberating freedom in space allows the residents to take the leading role in controlling the space. The dialogue between the existing architecture and the surrounding environment is firmly established through the various use of materials and the architectural structure design of the residence unit itself.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar