8.6.2016

Schwabinger Tor N10

Max Dudler’s new high-rise in Munich sets the tone as a characteristic landmark of stone and glass.

The project’s first completed structure, the mixed-use high-rise “N10” is the architectural prelude for the newly created Schwabinger Tor quarter (developer: Jost Hurler Group), which will connect the urban areas between the city centre and the north of the city. Based on a masterplan by 03 Architekten, Max Dudler has developed four buildings for the site. The first building, which is now in use, was designed as a freestanding urban tower with a striking stone relief façade.

The newly completed high-rise, N10, constitutes the highest point on the north end of the Schwabinger Tor quarter, and serves as an impressive landmark along Leopoldstraße. The minimalistic architectural vocabulary, expressed in the natural stone façade‘s relief effect, lends Max Dudler’s design a calm, almost archaic feel. Because of the concealed arrangement of the glass within the window frames, only stone and glass are visible, integrated as large-format elements into the surface area. The recessed window casings slant either to the right or the left, creating a rhythmic relief throughout the façade, recalling the three-dimensionality of Renaissance façades. From the smooth base plinth, a stone sheath – accentuated by the staggered surface areas – rises up towards the sky. Despite the regular gridding, the irregularly embedded loggias, coupled with the façade’s pronounced depth, animate the building, the appearance of which changes with the sun‘s trajectory.

A slightly porous, light-beige, natural stone was chosen for the façade. The elegant travertine also establishes a connection to Munich‘s building traditions; the pale stone façade reflects the existing colour scheme of Leopoldstraße – referencing, for example, the colours of Friedrich von Gärtner’s St. Ludwig’s Church. The naturally changing shading of the façade provides a lively quality, which is further enhanced thanks to a special sanding process: the flat stone surfaces are finely sanded, while the slanted sand-blasted areas appear somewhat darker and grainier.

También te puede interesar
Concordia Design Wrocław

Restaurants and cafes are situated on the ground floor. The first three upper floors house office spaces; beginning on the fourth floor, residential apartments with loggias stretch up to the top floor, where spacious penthouse apartments are located. Individual access points lead to the private roof terraces, which offer panoramic views of Munich.

A total of 120 jobs and 40 apartments are being created in the new mixed-use building. In the building’s interior, a spacious foyer creates an impressive entry. The flooring in the common areas is of a light beige concrete stone, while the central interior walls of the elevators are clad in red cherry wood.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar