2.8.2011

Restoration of the Palace «Ex Pellegrini Carmignani Foundation» in Montecarlo, Italy

El complejo del Palacio “Ex Pellegrini Carmignani Foundation” es un muy importante edificio construido durante el siglo XIV en la villa medieval de Montecarlo, Italia. La intervención se centró en identificar las diversas transformaciones del edificio con un diseño contemporáneo de la luz como componente no invasivo.

Previous state
The complex of the Palace “Ex Pellegrini Carmignani Foundation” is a very important urban organism into the medieval village where there was built since the fourteenth century. Originally the complex was built as the Palace of the Vicar and later aggregate with the convent of Poor Clares of the late sixteenth century.
During the years has undergone successive substantial alteration that made it difficult to read the artifact in its typological features.

Aim of the intervention
The intervention was focused to identify and read the various transformations of the building with a contemporary design of the light as a non-invasive component of identification.

Description of the intervention
The lighting system characteristic is diversified by type of source (fluorescent and LED RGB) and for the design of the lamp bodies that leads to a twofold interpretation of space: punctual and sequential.
The adaptation to the regulatory environment – which serves as a library, historical municipal and multipurpose spaces for recreation and exhibition – has been solved by minimizing the visibility of the fire protection systems, the partitioning, the air conditioning and the accessibility, in order to achieve the rigorous requirements of Local Superintendent of Arts, without compromising the necessary functional and demands of the community. The first batch of intervention has interested the Vicar’s Palace on the square and arcades of the garden as well as the accommodation of the roofs and facades of the complex.
The reorganization of vertical connections maintains the scales present on the ground floor of the gallery, that provides access to the first floor, in order to maintain of the fresco of the Madonna del Soccorso which is located in the compartment on the ground floor.
It’s built a lift with double opening (located in the adjacent compartment) which allows passing the gap between the floor of the porch and the entrance of the complex with access all types of users with mobility problems. The new scale that connects the first and the second floor, which also represents a safety escape, is resolved with a steel frame and local sandstone steps.
The new vertical connection also allows you to integrate the main public functions (library and historical archive) on the second floor porch which is indicated for multipurpose use.
There are materials and finishes which let:
• save and integrate the historical materials;
• make use of materials and components with low visual impact that allow a clear readability contemporary intervention without generating false mimesis.
Opening the portal on the first floor redefines the spatial unit of the main room allowing you to see the historic fireplace found during the work performed.
The needs to the partitioning of fire led to the choice of a system of wooden frames REI 120 cherry finish that allow seamless integration environments.
The countertops design has been determined in accordance with the Superintendent, through the definition of the main beams of the warping wooden floors previously consolidated.
As for the general painting of the complex, the choice of light ivory painting, that is sensitive to the variation of natural and artificial light, makes the dynamic perception of the building as a whole.

También te puede interesar
Maison Waterloo, reforma de una casa histórica

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Ir a la barra de herramientas