16.1.2020

Wasit Wetland Park

Wasit Natural Reserve was originally a waste-water and rubbish dump. The rehabilitation process of the damaged eco-system started in 2005, 40,000m2 of rubbish removed, 35,000 trees been re-planted, healing the land from toxic chemicals and conservation of the Unique salt flats and coastal sand dunes.

Part of a much larger initiative by Sharjah’s Environment and Protected Areas Agency to clean up and rehabilitate this ancient chain of wetlands along the Persian Gulf coast, the Wasit Wetland Centre aims to supply information and education about this unique environment and to encourage its preservation.

In designing the visitor centre, we took advantage of the site’s natural topography to minimize its visual impact by making it appear submerged into the ground. Visitors descend a ramp to arrive at an angled intersection between two linear elements of the building: one, to the sides, containing services and administrative offices; the other, ahead, a long viewing gallery flanked by aviaries where birds can be seen in their natural habitat. At the far end of the viewing gallery, a third linear element, running perpendicular, houses a café and multipurpose space with views out over the open wetlands. After years of efforts to bring the non-migratory birds back to the site, WNR is now home to 350 species of birds, a landing zone for 33,000 migrate birds, and a breathing lung to Sharjah city.

A cantilevered steel truss roof over the viewing gallery avoids the need for peripheral columns, allowing seamless glazed façades. The interior is deliberately minimalistic throughout, placing the full focus on the surrounding nature: informative displays are the only adornment on the supporting central wall. The façade glazing is slightly tilted, to enhance reflections of the landscape for the birds while minimising reflections for people looking out. The floor being lower than the ground outside, a continuous concrete sill provides a place to sit and contemplate birds at their level. To counter the very hot desert climate, the roof is well insulated and the glass is shaded by its overhang. Some fabric shading is also provided over the aviaries. Rainwater harvested from the roof is discreetly directed to specific areas of the landscape via carefully placed spouts that are camouflaged by landscape elements.

También te puede interesar
Hammershus Visitors Centre

Six bird hides scattered around a lake created in the middle of a 200,000m2 site follow a unified aesthetic but are each individually designed for their context, and employ some recycled wood and plastic in their construction, reinforcing the ecological message.

What had become a waste dumping ground has had its indigenous ecosystem restored, and is proving a popular place for visitors to appreciate and learn about their natural environment.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar