3.4.2019

The new it’s headquarter has been completed

Located on the edge of the consolidated city nearby Tiburtina railway station, the new building is meant to be a workplace open to contemporary society issues and new technologies.


“This area Tiburtina is crucial for the city.Since it has never been interested by any coherent strategy, we can call it  a“terrain vague” between the consolidated city and the first outskirts  in which different urban elements coexist : the railway station, industrial structures, social housing from the fifties, the new BNP headquarters, the dwellings designed by Italian architect Mario Ridolfi”
  as It’s partners Alessandro Cambi, Francesco Marinelli, Paolo Mezzalama explain.

The recently completed building – which is It’s headquarters, together with Parallel Digital, the It’s branch devoted to BIM management, is the first step of a larger urban renewal over a 5000 square meters former industrial area : the plan foresees the refurbishment of some of the existing buildings, others will be demolished and new volumes will be realized to host start-up companies, innovative businesses and fab-labs.

Through the design of the common areas, the urban plan is conceived to favor encounters between users, so as to nurture the dynamics of exchange at the basis of innovation : it’s new headquarters aims to act as a connector for various entrepreneurial realities.

<< The goal is to evolve our architectural practice by hybridizing with other fields such as IT, visual design and new economy. Since there are no such a reality here in Rome so far  we’ve decided to create one,  as to  trigger a continuous and successful exchange  HUB is the physical manifesto of our way of thinking >> as explain It’s founders.

In this regard, in June 2018, it’s launched an open call to welcome innovative entrepreneurial realities, addressing in particular subjects active in the areas of augmented reality, visual data, video design. Now the building hosts the startup Ulis, engaged in social innovation, the Coder360 laboratory, aimed at forming new professions connecting humanities and coder formations, and 8 Production, an independent film production company.

The headquarters

The three storey building is located on an uphill secondary road, 10 meters higher than the main street from which it emerges as a landmark of this odd portion of the city, still in search of its own post-industrial identity.

The new construction is located above a complex fabric of tuff caves, dating back to the nineteenth century, that were used as shelter during the Second World War.

The project was used by it’s as a case study both for the full BIM process management  (awarded in 2017 with the BIM & DIGITAL Award) and the prefabrication process.

This approach allowed to drastically reduce the construction time to 6 months, including the micropiles foundations, guaranteeing the control of the technical quality of the building and its costs.

Also, the building achieves high energy saving standards: photovoltaic panels on the roof allow to reach the goal of zero consumption. The structure is in wood; the bearing walls in Xlam mounted in 4 weeks. The external coating is aluminum. The study of the facades made it possible to optimize the modularity of the panels and to insert variations in texture and size in order to obtain a precious and industrial aesthetic at the same time.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar