14.12.2017

Storstrøm Prison

Storstrøm Prison will be the setting for the world’s most humane and resocialising closed prison, with architecture which supports the inmates’ mental and physical well-being and also ensures a secure and pleasant workplace for employees.

One of the project’s major architectural challenges is for the high-security prison, which can accommodate around 250 inmates, to be less institutionalised.

The overall architectural approach is to create a building on the same scale and with the same structure as, including streets and squares. This will ensure a familiar and varied experience of the prison environment and keep the prison’s institutional atmosphere to a minimum. The townlike structure also resembles the surrounding villages, and is thus a natural element of the landscape.

To create further variation, facades and roof ridges are angular in different ways and the facade materials alternate between light-coloured bricks and a combination of concrete and galvanised steel – all durable materials which weather beautifully and do not need much maintenance.

The cells are gathered in units comprising four to seven cells, placed around a social hub. The units have access to a living room area and a shared kitchen, where the inmates prepare their own meals. The living room areas are decorated in colours which are less institutional, just as structurally-integrated art and artworks created especially for the prison can be found throughout the prison.

Daylight is important for people’s well-being and each cell has daylight flowing in from two windows, from where the inmates also have views of the surrounding landscape and the sky. Physical activity is also important for the inmates’ mental social welfare, and both indoors and outdoors, there are opportunities for sport, games and physical exercise.

Eight teams participated
Eight teams were prequalified for the competition.
The other architectural companies participating were Arkitema, schmidt hammer lassen, Lundgaard & Tranberg, Erik Møller Arkitekter, PLH Arkitekter, a team of both Kjær & Richter and aart and a team of Henning Larsen Architects and Friis & Moltke,

The jury consisted of a number of expert judges, representatives of the Muncipality of Guldborgsund, representatives of the Danish Institute for Human Rights, the Danish Palaces and Properties Agency, and the Danish Prison and Probation Service.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar