17.9.2021

SPARK designed “new generation” smart office interiors in Greater Bay Area completes

The Shenzhen, Taizi Bay Office interiors designed by SPARK form part of China Merchant’s portfolio of mixed-used developments in the Greater Bay area (GBA).

Real Estate Developments within the GBA are focussed on creating a vibrant world-class megapolis, perfect for business, cultural exchange, travel, and living. SPARK’s project is the first phase of a new generation of office interiors that lays the foundation for future of work, supporting the Greater Bay Area wide ethos of creating sustainable workplaces.

SPARK developed from inception to completion this paradigmatic shift in provision of physical space that supports activity-based working –to shape superior employee experiences that ultimately contribute to productivity and profitability. The 4 tower interiors comprise of a total 95,500 square meters of leasable office space, including supporting amenities. Smart building systems are integrated to create the most productive work environment supporting the psychological benefits and the wellbeing of individuals. The smart technology integrates and enhances workflow; and maintains the ongoing sustainability and maintenance of building operations, and working environments.

Location and Theme

The site is part of the Taizi Bay master plan developed by China Merchants and includes the new Shekou Ferry Terminal, a key entry port into mainland China from Hong Kong, Macao and Zhuhai. The master plan and its business components are designed following the themes of “Smart, Green, Social, Art”, encapsulating the latest building management technologies, sustainability strategies, community and cultural elements.

The completed phase one interior works include two out of four office towers.

Phase One Interior Concept: Textures of Waves and Layers of Mountains

SPARK’s Phase 1 interior design concept draws from the natural geometries found locally, the Nanshan mountains to the north and Taizi Bay to the south. The topographic layers of the mountain, its varying skyline, lighting qualities of the bay and the rhythm of sea waves reaching the shore are elements translated into the abstracted lines, colours, forms and textures of the interiors.

También te puede interesar
LIVESPORT

SPARK scope of works includes the ground level main lobbies, lift lobbies, lift interiors, sky lobbies, washrooms, pantries and common corridors, each designed with consideration of functionality and integration of the “Smart, Green, Social, Art” themes.

Mountain and Waves Art Lobby

The entrance threshold to the office is a monochromatic double height space fronting a landscape plaza. An “art” screen concealing the mezzanine is formed by twisted aluminum fins that create the subtle image of a mountain skyline. This key design element is visible from the landscape plaza, like a piece of optical art it looks different from different vantage points.

The concierge desks are formed in a similar twisted form and are positioned against a backdrop of polished and matt stone. The twisted motif is repeated across the screens of the ground floor lift lobby, lift car interiors, door handles, benches and planters.

The polished marble floor has tonal gradation from dark to light, inspired by the rippling effects and textures of the sea washing against the shore.

The Green Cube

The basement lobby is a key secondary office drop and entrance. It is designed as a green beacon within the carpark with a large backlit ‘canopy’ forming a welcoming threshold. The canopy morphs into a backlit ceiling masking the lobby’s limited dimensions.

The ‘wave’ theme is used to articulate the main lift lobby feature wall via a sweeping pattern back lit screen wall at the end of the lobby space.

This theme is extended into the lift car interior via a sweeping stainless-steel screen that has an etched patterned surface.

Sky lobby with a view

The triple height sky lobbies are dynamic thresholds for the headquarter offices and are located at the corner of each floor plate to maximise views. The monochromatic language of the ground floor lobby is replicated in the sky lobby via art screens and polished surfaces.

También te puede interesar
Moxy Headquarters

Washroom with a view

The washrooms incorporate feature island basins, swivel mirrors, urinals with a view, vanity areas with a view and washroom doors with printed motifs.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar