5.6.2024

Skylab HQ

Longtime occupants of a historic building in downtown Portland, Skylab’s office space was vastly undersized and no longer met the needs of their evolving practice.

The search for new space began with several questions, “How can our studio evolve from a dedicated workspace to a playground for the art and design community? Where can we find a space to integrate gardens, an event venue, and a fabrication shop, as well as our studio?” A three-year search turned up a triangle-shaped corner lot in the city’s Northwest Industrial area consisting of two steel buildings and an adjacent storage/work yard. The resulting transformation reflects the firm’s design culture, which promotes experimentation, collaboration, and community, as well as an opportunity to share space with PDX Contemporary Art.

Originally built in the mid-1940s for the Titan Metal Products Corp., the 10,000-square-foot complex consists of two semi-cylindrical, prefabricated steel warehouse buildings, notable for their arching roof forms and connected via an enclosed walkway. While much of the existing structures remain intact, Skylab has reworked the layout and updated the buildings through a strategic set of insertions and modifications. Visual and physical connections to the surrounding landscape and urban environment are enhanced through expansive new glazing on the north and south facades and four large 10-foot-by-10-foot operable window walls along the east. An existing 40-foot-long zipper-like skylight running along the central ridge of the easternmost building was expanded to 60 feet to bring sunlight deep within the building to work areas.

Inside, the venue features a full kitchen and dining room, listening lounge, 3D print space, and enhanced meeting and workspaces. The interiors feature an industrial aesthetic: exposed concrete floors, aluminum windows, and an exposed steel roof. Natural elements were introduced through the addition of conference rooms made with cross-laminated timber (CLT), wood cabinetry, and four 15-foot-tall trees in the large, open work area. Accessibility and energy systems were also part of the scope.

También te puede interesar
Outreach Prague offices

Surrounding the warehouses in the secure complex are garden spaces, including outdoor meeting and lounge areas, an event area, a cultivation garden, an outdoor cooking zone and a fire pit. It is our goal to create a vibrant space for designers, artists, and the community to connect for special events and critical discourse.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar