14.12.2018

Serralves’ Pavilion

On the occasion of the 32nd São Paulo Biennial, a temporary art gallery was to be installed in a slopped garden at the Serralves’ Foundation. The brief was vague and open to speculation.

A folly, as the word itself suggests, is an extravagant, frivolous or unreal building, thought more for an artistic expression than for functional reasons. The pavilion is, indeed, all of that. Through a polyphonic repertoire, it aims at being both a temple, a temporary construction and a toy, neo-classical and post-modern.

A rational structure encloses a cubic volume. The understandable metric of the wood elements finds a mismatch in the proportions of the openings and in the apparently arbitrary colours. A plinth erases the relationship with the sloping terrain, claiming for autonomy. Two round black marble elements mark the entrances while a red beam crosses the inner space. Inside, five lounger chairs provide an uncertain sense of domesticity to the otherwise monumental construction.

The folly is a playful combination of pragmatic seriousness and frivolous irony. A composition where each element has its own value, complementing and contradicting each other.

Priscila Fernandes’ film about contemplation and leisure found a dialogue with both the park and the light-heartedness of the architecture. Perhaps, the folly was to architectural languages what Priscila’s film is to leisure: a joyful and reflective pastiche.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar