8.8.2017

New Headquarters of SPG Société Privée de Gérance

The project for the new Headquarters of SPG in Geneva starts with the adaptive reuse of a pre-existing building to which we added to extra floors and a new facade.

The quality of the workspaces was the central theme for us, which led us to completely redesign the exterior facade of the building.

The new envelope consists of a first layer of triple-pane glass. A fourth glass layer contains the micro-punctured blinds to adjust natural lighting; screen-printed glass brise-soleil screens are anchored to the outside. The glass fins, placed perpendicular to the facade, come in three dimensions (20, 40 and 60 cm) and are spaced apart with varying distances, defining the entire facade. This whole system occupies a total thickness comprised between 40 and 80 cm.

A “thick surface” that, starting from the design of the exterior envelope of the building, becomes the very body of architecture. A geometric system that, starting from the design of the glass fins, reverberates onto the interiors, the functional layout, the geometric pattern of the flooring made of local stone from Vals with stainless steel inserts.

First essential requirements for the project have been to guarantee a good level of protection from the sunlight while, at the same time, not to limit the view from the inside outwards.

Our solution was about implementing a stratified glass panel, finding a balance between the shading capacity of screen printing and their permeability to vision.

The glass fins shape a “nebulous” envelope, that marks out multiple reflections and transparencies. During nighttime the glass fins are enlightened by white leds and transform the building into a kind of urban lamp.

I think the result is extraordinary, in the literal sense of the term (out of ordinary.) A simple system that, when reiterated, produces a complex multiplication of visions, both on the inside and on the outside of the building; a kinetic architecture.

También te puede interesar
Goddeeris

The short film
The Deep into the Surface short-film, directed by Claudio Esposito and produced by The Piranesi Experience (www.piranesiexperience.com) in collaboration with The Architecture Player (www.architectureplayer.com), investigates the abstract and conceptual dimension that architect Giovanni Vaccarini imparted to the façade system that characterizes the building of the SPG Headquarters in Geneva. A game made of simple rules, whose reiteration produces a complex play of elements to the point that its  perception varies with weather and lights. The photography by Fabio Paolucci and the original soundtrack by Populous underline the exploration of these qualities and let the spectator perceive the depth of the surface and its apparent movement.

The Deep into the Surface
Produced by: The Piranesi Experience (www.piranesiexperience.com)
In collaboration with: The Architecture Player (www.architectureplayer.com)
Directed by: Claudio Esposito
Photography: Fabio Paolucci
Original soundtrack: Populous
Running time: 3’ 40’’
Res: 4K UHD
Location: Italy, 2016

Deep into the Surface from The Architecture Player on Vimeo.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar