15.5.2019

MO Modern Art Museum, Vilnius, Lithuania

The MO Museum is conceived as a cultural “gateway” connecting the 18th century grid to the medieval walled city.

The concept is inspired by the historic gates of the city and references the local architecture both in form and materials. Two symmetrical forms intertwine to create a structure that flows between inside and outside. The rectilinear exterior façade will be clad in luminous, white plaster that references the local materials of the city. An open space cuts through the entire form and features a dramatic staircase that leads to a public terraced roof that connects directly to the piazza at street-level.

Design Highlights

•A central spiral stair cuts through the museum space.
•In the main gallery space is a five meter cantilevered fully glazed wall that has views from the galleries to the public terrace.
•A public terraced roof that can be accessed by pedestrians and used for public performances and talks
•A quarter of the site is dedicated to green space and has areas to exhibit outdoor sculptures

Scale

•Total floor area: 3,100 sq. m. / 33,368 sq. ft.
•Height: 17 m. / 183 ft.
•Total of floors: 3
•Entrance (Lobby /Reception Area/Bookstore /Educational Areas/Cloakroom): 630 sq. m. / 6,781 sq. ft.
•Café: 150 sq. m. / 1615 sq. ft.
•Exhibition Space: 1,500 sq. m. / 16,145 sq. ft.
•Auditorium: 190 sq. m. / 2,045 sq. ft.
•Storage: 500 sq. m. / 5382 sq. ft.
•Administrative room: 570 sq. m. / 753 sq. ft.

Materials

•Primary structure: cast-in-place concrete, prefabricated metal constructions
•Façade: glass/aluminum curtain wall, stucco
•Terrance: granite pavers
•Floors: polished concrete; wood (administration)
•Interior Walls: painted gypsum board
•Ceiling: perforated gypsum (ground floor hall, second floor exposition)/metal mesh segmented ceiling (main exposition hall)
•Spiral stair: prefabricated concrete stair steps, painted metal sheet railing, oak wood handle Windows: aluminum curtain wall, black mica matte paint finish
•Railings: stainless steel

Landscaping

•900 sq. m. dedicated to the sculpture garden/300 sq. m. public plaza
•Granite and concrete pavers
•In-situ concrete bench
•Planting beds with grasses, herbs and flowers
•Sculptures

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar