7.1.2022

Macau Central Library

The new Macau Central Library will be located by the Tap Seac square in the historical center of Macau, a UNESCO World Heritage Site.

It is situated on the site of the former Hotel Estoril (designed by the Macau- born Portuguese architect, Alfredo Victor Jorge Álvares), which was the first casino resort in Macau opened in 1962 and has been vacant since the 1990s.

Libraries are dynamic and continually changing. While clearly a contemporary structure within a traditional context, the new Central Library will provide a forward-thinking platform for influencing its surroundings. The adjacent square will become an integral part of the library, creating an activated public realm, which will encourage visitors to use all the public amenities that new library can offer.

The facade takes inspiration from the former modernist design of Hotel Estoril by filtering the light and creating a controlled indoor climate. An intriguing play of light and shadow is projected onto the floor and walls of the library. The continuous ‘L’ shape that defines the library volume and its uniform facade helps to redefine the square.

The façade pattern acts as an extension of the bookshelves, from the inside out, from stack to protective shell. The uniform skin wraps the library volume and opens up like a book page to the main entrance facing the Tap Seac square. This welcoming gesture is an essential part of the relationship between library and square.

Rather than imagining the new Central Library simply as a cultural destination in Macau, Mecanoo’s design proposal is built around the idea of creating a journey – one that commences at city level via the Tap Seac Square and continues through a series of interconnected spaces, leading visitors all the way to the large reading rooms situated at the top level of the building.  The futurist mural designed by the Italian sculptor Oseo Acconci depicting Fortuna, the Roman goddess of chance, is preserved and integrated it in the new lobby welcoming the visitors.

También te puede interesar
Kent Panther Lake Library

Within the library, a soaring atrium opens to the uppermost levels of the building, allowing visitors to orient themselves immediately to the activities within and inspiring them to move upwards through the library. As visitors move upwards via the spacious tribunes, the building offers unique views out to the mountain and the Tap Seac Square.

The current central library is also located by the same square and will continue serving as a more of an archival library after the new building has been taken into use. The key to the future success of the library lies in being inclusive, open and accessible. A place where everyone feels they belong.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar