14.1.2021

MA House

More than a simple reconstruction, this house was imagined as a renewal, emphasizing the house’s quirks and lending voice to careful craftsmanship.

The Story
My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape. What was left had a strong posture despite its lack of foundations.

When my parents approached me to rebuild it, we were sitting within eye-sight of the dilapidated structure. It was still soft in its ruinous state, a reminder of the qualities of its surroundings. We had spoken about the project before but the timing had not been right. That summer, and throughout the two years that followed, I worked to bring it back to life – infusing it with the monastic qualities that make this valley so special.

 The Architecture
Respectful of its surroundings the house was designed to be an intimate refuge buried in the hills – one that would respect the site and the architectural history of the region. The site itself is very intimate. The house sits at the base of a small, tree-covered hill in the middle of the French country-side. When summer comes around it gets progressively nestled in the forest, without ever losing views of the vineyard below.

The existing structure was carefully dismembered in phases. The footprint and envelope were revised but stayed very much in keeping with the proportions of the old farmhouse. More than a simple reconstruction, this house was imagined as a renewal, emphasizing the house’s quirks and lending voice to careful craftsmanship. We took cues from surrounding architecture and amplified them. Most walls are finished with “chaux”, a local lime plaster that leaves the surface textured and uneven. The casework was drawn plainly and is almost entirely carved from regionally sourced oak. The tiles on the roof are “tuiles anciennes”, some more than 30 years old, ranging in color from green to red.

También te puede interesar
Casa di Confine / Border Crossing House

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar