4.4.2018

Lyon Part-Dieu

MVRDV's design focusses on integrating the Lyon Part-Dieu shopping complex to its surrounding urban fabric and hopes to allow everyday life to permeate through it.

The street is not only extended through the building via an East-West walkway but also over it by stairways and escalators that take users up and over the complex. MVRDV pushed to reconnect the shopping centre with the facilities in its immediate context. A rearrangement of terraces on the south façade provides a direct connection with the library, and the restructured main east entrance provides access to visitors arriving from the Part-Dieu train station; which is also due to be renovated. The public realm on the street level will extend onto the shopping centre itself, and by rearranging the rooftop, technical facilities and carparks. MVRDV created a series of large terraces and green spaces that are accessible directly from the street. Restaurants, bars and cinemas all spill out onto the terraces but are also independently accessed through covered escalators that navigate around and over the building.

In a move to enhance and improve the existing identity of the Part-Dieu development, MVRDV will revitalise the existing façade and reproduce it over the new structure and through gardens. To maintain the identity of the shopping centre, and at the same time try to reduce the construction footprint of the building, the existing façade panels will be redistributed throughout the design. The formerly beige concrete panels will receive a dirt repellent white coating, giving the façade a prolonged refreshed look. Where extensions are added to the building, the pattern of interwoven rectangles will continue over the new envelope eventually ‘evaporating’ as they converge at the entrance; a physical and symbolic gesture to the new opening up of the shopping centre. This evaporation of the façade, coupled with the redefinition of the spaces within and outside the building, looks to reconnect the Part-Dieu centre with not only its immediate surroundings but also to the wider area of Lyon. Views are created to the Metallic Tower and the city’s Basilica Notre Dame de Fourvière from the roof garden. Following on with the idea of transparency and permeability throughout the scheme, glazed components cover the top level of structure.

MVRDV won the competition to design the Lyon Part-Dieu Shopping Centre in 2013 and have since been working as a team alongside: project managers, Artelia; co-architects, SUD; Structural consultants VRD; engineering consultancy, WSP and Y Ingénierie; economist, Cyprium; and technical controllers, Socotec.

During the refurbishment, the centre remains open due to a sophisticated phasing scheme developed to minimize the impact of this transformation on the shopping experience. Completion is set for 2020.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar