6.1.2021

Family House in the River Valley

The plot is situated in a gap between family houses that form the banks of the Dyje River. Steep terrain of the plot has the original terrace landscaping with stonewalls.

Above the opposite riverbank rises a rock wall; resting on the wall are the Znojmo Castle, the Rotunda of St. Catherine and the Church of St. Nicholas. The surrounding houses are quite diverse; they are mainly family houses or blocks of flats with one or two floors. The determining elements of the designed house are the shape, profile and orientation of the plot. Its minimal width, large slope and north orientation determine the basic shape parameters of the building. The house is therefore designed on a narrow, rectangle ground plan. It respects the street line on the north side as well as the distance from neighbouring buildings.

The house has three floors facing the waterfront side and one floor facing the slope side. The northern part of the house, which faces the waterfront, is sloped, forming a sloping roof, which follows the neighbouring roofs’ shape. From the opposite, slope side, the roof is flat.

The roof is entirely green, optically transitioning into a rising garden above the house. Cut into the green roof are two asymmetrically placed windows of children’s rooms and living space.

The eastern wall of the house is extended and recessed. As a result, the illumination of the bedroom and the corridor on the second floor is possible. The main living area is located on the top floor, and it is connected to the outdoor terrace and the garden on the southern side. The living space benefits from the absence of partition, which creates two advantages. One, the sunlight floods the room from the southern side, from the garden through the glass wall in the dining area. Two, to the north, it offers impressive views of the valley. It is the beautiful views of the Dyje River valley and the opposite rocky slopes with important historical monuments of Znojmo that are the main strengths of this site. The entrance is situated on the waterfront street. An outdoor staircase takes the residents to the terraces and gardens above the house. On the ground floor, parking for one car is provided in a garage, and there is a mechanical room for a heat pump and a ventilation system too. Next to the entrance, a study with a large window is exposed to the sunlight from the waterfront. On the first floor, there is a master bedroom with a private bathroom, a guest room, two children’s rooms, a large bathroom and a room for housework. Inserted in the living space on the second floor is a closed stall with a toilet and a pantry. Kitchen cabinets and a fireplace are partly inbuilt into the stall. The kitchen divides the living space into the northern part with sofas and a fireplace, and a southern part with a dining table and access to the outdoor terrace.

También te puede interesar
São Félix da Marinha House

The load-bearing structure is made of reinforced concrete and steel. On the façade, black aluminium cladding sheets were used. All windows have aluminium frames; the sidewall of the inner staircase is made of profile milk glass. On the green roof, several layers of drainage, filtration and protective films were employed.

The house is heated by a geothermal pump and has warm-air ventilation with recuperation.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar