19.3.2024

Escuela Reggio

The design of Reggio School is based on the idea that architectural environments can arouse in children a desire for exploration and inquiry. In this way the building is thought of as a complex ecosystem that makes it possible for students to direct their own education through a process of self-driven collective experimentation — following pedagogical ideas that Loris Malaguzzi and parents in the Italian city of Reggio nell’Emilia developed to empower children’s capacity to deal with unpredictable challenges and potentials.

The design, construction and use of this building is intended to exceed the paradigm of sustainability to engage with ecology as an approach where environmental impact, more-than-human alliances, material mobilization, collective governance and pedagogies intersect through architecture.

The design of the school was developed in conversation with teachers, students, and parents as a participated process that incorporated their ideas, concerns, and sensitivities. Being adjacent to the linear Valdebebas Public Park, the school minimizes its overall construction and land use by expanding its exercise, science, and curricular courses onto the public park. In this way, education is enacted as a process of social interaction (instead of seclusion, exclusivity and segregation) contributing social mix and tolerance-building, as much as to the activation of public space, as a place of lively intergenerational interaction.

The stacking of diversity as an environment for self-education

Avoiding homogenization and unified standards, the architecture of the school aims to become a multiverse where the layered complexity of the environment becomes readable and experiential. It operates as an assemblage of different climates, ecosystems, architectural traditions, and regulations.

Its vertical progression begins with a ground floor engaged with the terrain, where classrooms for younger students are placed. Stacked on top of this, the higher levels are where students in intermediate classes coexist with reclaimed water and soil tanks that nourish an indoor garden reaching the uppermost levels under a greenhouse structure. Classrooms for older students are organized around this inner garden, as in a small village. This distribution of uses implies an ongoing maturity process that is translated into the growing capacity of students to explore the school ecosystem on their own and with their peers.
A more-than-human assembly as the school’s heart

También te puede interesar
Ningbo Gulin Vocational High School

The second floor, formalized as a large void opened through landscape-scale arches to the surrounding ecosystems, is conceived as the school’s main social plaza. Here the architecture encourages teachers and students to participate in school government and to interact with the surrounding landscapes and territories. This 5,000 square-feet central area is over 26-feet high and conceived of as a cosmopolitical agora a semi-enclosed space crisscrossed by the air tempered by the holm oak trees from the neighboring countryside.

Reggio School is a reparative living ecosystem

Reggio School is a reparative living ecosystem, that contributes to care for the larger earth-system of Valdebebas. Collecting rainfall, and distributing it through the building, it nurtures tiny gardens within its architecture. These have been carefully designed, so that the plants and insects lost as a result of decades of use of pesticides and fertilizers in neighboring suburban lots can grow and expand from them, repairing the life and diversity of the larger territory the School is part of.

Visibility of mechanical systems as a pedagogical opportunity

As an alternative to architecture’s common efforts to hide mechanical systems, here all services are kept visible, so that the flows that keep the building active become an opportunity for students to interrogate how their bodies and social interactions depend on water, energy, and air exchanges and circulations. The building unapologetically allows pipes, conduits, wires and grilles to become part of its visual and material ecosystem.

Thinning, skinning and make fluffy as an affordable environmental strategy

In the context of Southern Europe, where high-tech sustainable solutions are only available to high-budgeted, corporate or state-promoted buildings, this building develops a low budget strategy to reduce its environmental footprint based on the following design principles:

  1. Verticality to reduce land occupation. Instead of opting for a horizontally- expanding land-occupation – as is the case for 90% of school designs – Reggio School is a compact vertical building. This design decision minimizes the building’s footprint, optimizes the overall need for foundations, and radically reduces its façade rate.
  2. Radical reduction of the construction. No claddings, no drop ceilings, no raised technical floors, no wall lining, no ventilated façades are used in this building. The overall amount of material used in the facades, roofs and interior partitions of the building has been reduced by 48% just by replacing a big part of the construction by simple strategies or thermal insulation and mechanical systems distribution. The result presents a naked building where the non-edited visibility of its operating components defines its aesthetics.
También te puede interesar
Nueva School Science and Environmental Center

3. A thick wrapping of living isolation. Cork wrapping as both thermal

isolation and support to more-than-human life. 80% of the envelope of the building is externally covered by a 14.2 cm of projected 9,700 Kg/m3 dense cork. This natural solution, specifically developed by the Office for Political Innovation for this project, is used both in vertical and pitch parts of the building’s external volume to provide a thermal isolation of R-23.52, double that what Madrid’s regulations require. This adds to the passive 50% reduction of consumed energy when heating of the school’s interiors. Beyond this, the irregular surface of the cork projection is designed to allow organic material to accumulate, so that the envelope of the building will eventually become the habitat of numerous forms of microbiological fungi, vegetal and animal life.

4. More thinking, less material. Led by researcher and structural engineer Iago González Quelle, the team has shaped, analyzed and dimensioned the building’s structure so that the thickness of loading walls can be reduced an average of more than 150 mm compared to conventional reinforced concrete structures. Overall, this implied a 33% reduction in the embedded energy of the building’s structure.

Para poder subir obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder solicitar la creación de un grupo es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder guardar en favoritos es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder valorar obras es necesario acceder con una cuenta ARQA

Para poder agregar a este usuario a tu red de contactos es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Para poder enviarle un mensaje a este usuario es necesario que acceder con una cuenta ARQA

Skip to toolbar